Reurings Precisie Plaatwerk over op de tablet

Aad Reurings staat al twintig jaar aan het roer van zijn bedrijf Reurings Precisie Plaatwerk (RPP). In het begin samen met zijn broer Kees en sinds 2009 alleen. Tot dit jaar, want Aad heeft onlangs zijn bedrijf overgedragen aan zoon Danny en dochter Nancy. ‘Ik ben nu in loondienst bij mijn kinderen, maar ik zal me de eerste jaren nog wel actief blijven bemoeien met het bedrijf.’

We spreken met Danny en vader Aad. Dochter Nancy is niet bij dit gesprek aanwezig omdat ze net is bevallen van dochter Alyssa. Danny Reurings is verantwoordelijk voor de productie en Nancy Reurings voor de administratie. Beiden hebben hun sporen in loondienst al ruimschoots verdiend bij RPP. Danny is na zijn opleiding vmbo op zijn zestiende met een leerwerkcontract gaan werken bij RPP en heeft in de praktijk en met allerlei cursussen de kennis verworven om de productie te leiden. Aad heeft net als zijn zoon zijn ondernemingskennis vergaard in de praktijk. Aad is dyslectisch en heeft daarom alleen maar speciaal onderwijs gehad. ‘Op school was dat in die tijd echt een probleem want je zat tussen verschillende groepen kinderen met een beperking. Van echt leren was toen geen sprake. Gelukkig is dat tegenwoordig een stuk beter.’

Ponslasermachine

Een van de eerste acties die Nancy en Danny ondernamen na de overname was de investering in een Amada ponslasermachine met automatische belading. Deze nieuwe machine wordt in maart 2019 opgeleverd. De ponslasermachine gaat de Amada ponsmachine EM 2510 NT vervangen. ‘Deze ponsmachine draait ongeveer een à twee dagen in de week, de rest van de week staat-ie stil, daar is onvoldoende werk voor, terwijl onze lasersnijmachine 120 tot 140 uur staat te snijden. Dat betekent dat ik regelmatig buiten de reguliere werktijden en in het weekend aanwezig ben om het plaatmateriaal op deze machine te wisselen. De nieuwe ponslasermachine krijgt een beladingssysteem zodat we manloos kunnen werken. Dat is ook hard nodig want we halen steeds meer werk binnen. Vorig jaar maakten we een omzet van 2,8 miljoen. Dit jaar gaan we naar 3,5 tot 3,8 miljoen euro. We groeien snel en dat doen we niet met meer mensen. Sterker nog, we doen het met minder mensen. Het afgelopen jaar hebben we via natuurlijk verloop afscheid genomen van drie mensen’, vertelt Aad.  

Uitbreiding met assemblage

RPP heeft recent zijn activiteiten uitgebreid met fijnmechanische en elektronische montage. ‘We hebben daarvoor een pand gehuurd even verderop. Dit soort werkzaamheden kunnen niet in een omgeving plaatsvinden waar je ook plaatwerk snijdt, buigt en last. Vandaar deze afzonderlijke ruimte. Voor deze nieuwe activiteit hebben we al een aantal klanten waarvoor we hun hooggeavanceerde apparaten van plaatwerk met elektronica in onze stofarme en antistatische omgeving gaan assembleren’, vertelt Danny.
Eén van de klanten waarvoor RPP montagewerk gaat doen is Mapper Lithography. Dit bedrijf is in 2000 opgericht door studenten van de TU Delft die machines ontwerpen en produceren voor de productie van computerchips (geïntegreerde schakelingen). Dat is zeg maar ASML in het klein. Mapper maakt lithografiemachine op een nieuwe leest, goedkoper en kleiner. Volgens Aad zijn dit de lithografiemachines van de toekomst. RPP werkt al een tijdje voor Mapper, de laatste jaren hoofdzakelijk plaatwerk waar het bedrijf zo’n 150.000 euro per jaar omzet mee binnen haalt.
‘Straks komt daar het assemblagewerk bij. Deze afdeling wordt bemand door een hbo’er, die nu nog stage loopt, maar na zijn studie in vaste dienst komt. Daarmee halen we tevens elektrotechnische kennis in huis. Als de montageafdeling eenmaal goed loopt, hebben we behoefte aan nog een paar hbo’ers’, aldus Danny. 

Tablet

RPP werkt met jonge medewerkers, de gemiddelde leeftijd ligt net iets boven de 30 jaar. Dat heeft zo zijn voordelen. Eén ervan benoemt Danny. ‘Jongeren gaan heel natuurlijk om met computers, maar ook met software. Het komt vaker voor dat zij meer uit een besturingssysteem van een machine halen dan door de Amada-engineers voor mogelijk werd gehouden. We maken hier regelmatig producten waarvan Amada zegt, ‘dat kan niet’ en toch doen we het’, vertelt Danny. 


‘Dat is ook de reden dat elke medewerker zijn eigen tablet heeft. Het enige papier dat hier rondgaat is een orderbegeleidingsformulier waarop staat om welk product en klant het gaat. De rest, zoals tekeningen, productinformatie en bewerkingen, halen ze uit de tablets. We zijn inmiddels zo ver dat we onze klanten daarin moeten bijsturen. We willen enkel 3D-bestanden binnen krijgen. van klanten die daarin niet mee kunnen, gaan we langzamerhand afscheid nemen, want anders gaat ons dat geld kosten’, vult Aad aan.


‘Bijkomend voordeel van digitaal werken is dat je bijna geen fouten meer kunt maken. Zeker niet met onze huidige machinepark waarin we rechtstreeks de 3D-bestanden inlezen en produceren wat onze klant op ‘papier’ heeft gezet’, weet Danny.  

Alle bewerkingen worden aangestuurd vanuit het ERP-systeem IQ van Ridder Data Systems. Daarin werkt RPP met het planningsysteem en het shopfloorsysteem (alle productiegegevens zoals tekeningen, volgorde bewerkingen, datum, etc.). Iedere medewerker kan via zijn tablet inloggen en zien wat hij die dag moet doen. ‘Voordeel is dat als een klant vraagt om het product eerder aan te leveren, we snel kunnen omschakelen en dat de werkvloer gelijktijdig wordt ingelicht over deze wijziging. En geheel automatisch. Dat komt allemaal ten goede van de kwaliteit. Zo hebben we slechts 0,3 procent externe afkeur en dat is extreem weinig’, verzekert Danny ons.

Eigen verantwoordelijkheid

RPP kent geen werkplaatschef. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn werk. Elke medewerker beheerst ook alle facetten van de productie. Dat betekent dat een lasser ook als machineoperator kan optreden en andersom. ‘We hebben nog wel een soort van productieleider die knopen doorhakt als dat nodig is. Elke medewerker heeft zijn eigen taak en zal daar ook voor 70 procent of meer voor worden ingezet. Maar als het zo uitkomt dan kunnen we elke medewerker inzetten daar waar het op dat moment het hardst nodig is. Dat is ook het voordeel van werken met allemaal Amada-machines want die werken allemaal met gelijksoortige software. Dat maakt het bedienen van verschillende machines een stuk eenvoudiger voor de operators’, zegt Danny.


Aad vult aan: ‘De zelfstandigheid van de medewerkers gaat nog verder. Elke medewerker beschikt over een eigen budget waarmee hij op eigen initiatief nieuw gereedschap, werkkleding en dergelijke kan aanschaffen. Dat moet vooraf wel worden afgestemd met de rest van het team. Zo was de aanschaf van de nieuwe ponslasercombinatie een wens van de machineoperators. En dan heb je het over een investering van ruim een half miljoen euro. Natuurlijk hebben Nancy en ik daar wel de vinger aan de pols gehouden, maar het initiatief lag ook bij de medewerkers.’