Ophef over schaars geklede vrouw op poster laswedstrijd: ‘puur seksisme’

Er is ophef ontstaan over de aankondiging van een laswedstrijd in de regio Zuid. Op de poster staat een vrouw – uitgerust met lashelm – uitdagend, in minimale kleding (geen beschermend pak dus) en in een welgevallige pose. Dat is Het VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, in het verkeerde keelgat geschoten.

Dat meldt het AD. Met de flyer dacht het technisch bemiddelingsbureau Westmore de aandacht te vestigen op de voorrondes voor de jaarlijkse laswedstrijden. Westmore sponsort deze rondes voor de regio Zuid.

Absurd

De promotie pakte echter iets anders uit dan gehoopt. Het VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek – warm pleitbezorger om meer meisjes voor het technisch beroep te laten kiezen – spreekt van ‘puur seksisme’. ‘Dit is echt absurd’, reageert Cocky Booij, directeur VHTO. ‘Ongelooflijk dat een bedrijf zo’n vrouwonvriendelijke actie bedenkt. Hier gaat het imago van de techniek als branche die juist ook meer vrouwen willen werven. Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Dit toont maar aan: we zijn er nog lang niet.”

Het had ook een teddybeer kunnen zijn…

De directeur van het technisch bemiddelingsbedrijf – hij heeft zijn fiat gegeven aan de poster – zegt er niet zo zwaar aan te tillen. ‘ik vond het juist wel grappig’, zegt directeur Franklin van den Brand. 

‘Er is een schrijnend tekort aan vaklieden. Met deze poster willen wij een steentje bijdragen aan meer meisjes in de technieksector. Het idee was om aandacht te trekken. Het had net zo goed een andere afbeelding kunnen zijn, zoals een teddybeer.’

Reactie NIL

Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), dat de landelijke wedstrijden organiseert, vindt de foto ‘ongepast’. In een reactie zegt NIL zich hiervan te distantiëren. ‘Dit is geen positief beeld voor vrouwen in de lastechniek’, reageert Bram van der Valk