Ontwikkelingen in Electronic Manufacturing Services

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Hoe moet je je als toeleverancier in een steeds weer veranderende markt handhaven? Tijdens het eerste Nevat EMS Congres gaven keynote sprekers inzicht in deze wereld. En wat is de rol van de toeleverancier? ‘Die krijgt te horen: “je vreet het maar of je dondert maar op”‘, aldus een ondernemer vanuit de zaal.

‘Key-note spreker Willem van Oppen (KPN) heeft op het eerste Nevat EMS Congres  te Zeist een belangrijk thema neergezet’, stelt Edwin Dekker, vanuit de Nevat belast met de organisatie. ‘Van Oppen gaf aan dat een verschuiving van de Aziatische productiemarkten naar ondermeer Oost-Europa momenteel een belangrijke issue is binnen KPN. Net als het thema Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, trouwens.’ EMS Voorzitter Henk Smid (tevens directeur Variass Electronics) wees op het feit dat er ‘door de jaren heen binnen de sectorgroep een groot onderling vertrouwen is gegroeid’. Dit ziet hij als belangrijke pijler voor het huidige succes.

Prikkelen

Het Congres werd geleid door dagvoorzitter Roelof Hemmen (RTL 4 journaal) die met prikkelende vragen en stellingen de zaal en sprekers tot het uiterste heeft gedreven om de dialoog met elkaar te versterken. Vooral de eerste stelling ‘OEM’ers zijn arrogant en wentelen alle risico’s af op toeleveranciers’, prikkelde de zinnen. ‘Je vreet het of je dondert nu maar op’, is het credo, althans volgens ee4n ondernemer uit de zaal.

Hans Wissink van ASML voelde zich hierbij toch wel enigszins aangevallen en had slechts één duidelijk boodschap voor toeleveranciers die zich in een hoek gedrukt voelen: ‘Je kunt alleen overleven als je je goed aan je omgeving kunt aanpassen.’

Professor Henk Akkermans (Universiteit van Tilburg) haakte hier graag op in: ‘Arrogant OEM’ers zijn er nooit te lang. Toeleveranciers pakken je zeker terug. Ze gaan óf failliet, óf ze zoeken naar andere klanten als uitbesteders te lastig beginnen te worden.’ Overigens zag de professor geen enkel probleem in het afwimpelen van risico’s. ‘Dat hoort bij onze economie. In een cyclische markt wisselt de macht bovendien regelmatig tussen toeleverancier en uitbesteder.’

Vanuit ASML is volgens Hans Wissink behoefte aan bedrijven die naast elektronicacomponenten ook mechanica kunnen aanbieden. ‘We hebben ze niet gevonden. Desnoods twee bedrijven die zich samen als toeleverancier opwerpen’, stelde hij. Een dame uit de zaal, werkzaam bij FME, stelde voor iemand te belasten met de regie van dergelijke uitbestedingstrajecten. Wissink: ‘Het verbaast me dat jullie dat willen.’ In de zaal was echter wel bijval voor deze rol. ‘In bouwprojecten gebeurt het ook, dus waarom niet in onze industrie?’

De sector EMS vertegenwoordigt binnen Nevat vijftien leden met een omzet van rond de 450 miljoen euro en een werkgelegenheid van 3.100 FTE (cijfers 2007). Het congres wordt bezocht door circa honderd belangstellenden.

Het volgende NEVAT EMS Congres zal worden gehouden in maart 2010, met een tussentijdse ‘Ronde Tafel moment’ in maart 2009.