Ondertekening Partners for International Business

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Namens de Nederlandse toeleveranciers in de olie- en gasindustrie heeft FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming in het bijzijn van minister Kamp van Economische Zaken en de Qatarese minister Mohammed bin Saleh Al-Sada van Energie en Industrie, vorige week haar handtekening gezet onder een Partners for International Business-programma (PIB) met de overheid.

Het doel van het driejarige PIB-programma voor het FME-exportplatform Dutch Energy Solutions is het verbeteren van de positie van Nederlandse toeleveranciers in de gasindustrie in de Golfregio. Het programma zet hierbij in op kennisuitwisseling en tijdige betrokkenheid bij projecten in Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Aanbestedingen die voortkomen uit grote gasprojecten in de Golfregio bieden kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dezentjé: ‘Nederland is ruim een halve eeuw actief als producent en leverancier van aardgas en ons land heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot de gasrotonde van Europa. Wij willen onze kennis en ervaring graag ter beschikking stellen aan landen in de Golfregio. Deze landen zoeken naar innovaties om efficiënter te kunnen worden, zowel waar het gaat om energie-efficiency als om procesinnovatie. Onze bedrijven bieden deze oplossingen. Met het ondertekenen van dit PIB-programma gaan Nederland en de landen in de Golfregio samen een mooie toekomst tegemoet.’

Contact en naamsbekendheid

De afgelopen jaren hebben FME, IRO (brancheorganisatie van de Nederlandse olie- en gasindustrie-bedrijven) en de Nederlandse overheid nauw samengewerkt met strategische partners en lokale ambassades om Nederlandse kennispartijen en industrie binnen een bedrijvenplatform bijeen te brengen. Het belangrijkste doel: contacten leggen en naamsbekendheid opbouwen in de Golfregio. In dat kader wordt een nieuw PIB-programma ontwikkeld voor een groep van 35 bedrijven die zich afgelopen jaren hebben geclusterd in het FME-exportplatform Dutch Energy Solutions. Het PIB-programma richt zich specifiek op het positioneren van toeleveranciers voor gastechnologie en op de nieuwe innovaties die voortkomen uit de olie- en gassector.

Dutch Energy Solutions

Dutch Energy Solutions (DES)  is in 2009 opgericht onder het zogeheten 2g@there-programma van de overheid dat in 2012 afliep. DES is vervolgens in 2012 privaat voortgezet. Het nieuwe PIB-programma, dat 3 december is ondertekend, is een driejarig programma. De focus ligt op gastechnologie en is gericht op Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Het PIB-programma voor DES wordt door de volgende FME-lid bedrijven namens het platform (35 bedrijven) ingediend: Stork, Gemco International, Tradinco en Petrogas.