Ondernemers willen compensatie voor thuisquarantaine

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

MKB-Nederland en VNO-NCW delen de teleurstelling van Koninklijke Metaalunie dat het kabinet nog niet met een regeling komt die ondernemers compenseert voor de loondoorbetaling van medewerkers in thuisquarantaine. Met de beperkte testcapaciteit lopen die kosten alleen maar verder op.

Ondernemers willen compensatie voor thuisquarantaine

De werkgeversorganisaties waarschuwen dat er capaciteitsproblemen in bedrijven ontstaan als niet veel forser wordt ingezet op testen. Zeker nu het aantal gewone verkoudheidsklachten toeneemt en steeds meer mensen uit voorzorg in thuisquarantaine moeten.

In een blog riep Metaalunie vorige week het kabinet ook al op om het risico van quarantaine niet zomaar bij de werkgever neer te leggen, maar gewoon goed te regelen. ‘Nog afgezien van de organisatorische problematiek met druk op andere werknemers om het verzuim op te vangen, hakt een afwezigheid van vijf tot tien werkdagen er bij het MKB-metaal hard in. Die afwezigheid moet namelijk gewoon doorbetaald worden. Leden benaderen ons met de opmerking dat hierdoor hun verzuimkosten meer dan verdubbeld zijn’, aldus Bert Jaarsma, directeur Organisatie Metaalunie in de blog.

Als een werknemer vanwege het coronavirus verplicht in quarantaine moet, moeten de loonkosten voor de werkgever vergoed worden vindt Metaalunie. ‘Een oplossing zou kunnen zijn om een regeling te introduceren zoals dat bij het zwangerschapsverlof is geregeld. Want het zal duidelijk zijn dat veel activiteiten in het MKB-metaal niet thuis gedaan kunnen worden’, aldus Jaarsma.

Haast maken met sneltesten

Traceren en testen is volgens de organisaties de beste manier om het virus in te dammen en verdere schade aan de gezondheid én de economie te voorkomen. Ze blijven er daarom bij het kabinet op aandringen dat alle beschikbare test- en labcapaciteit wordt benut én drastisch opgeschaald. Dat betekent dat naast de kleinschalige medische labs ook de grote pandemielabs en enkele farmaceutische bedrijven met grootschalige capaciteit worden gecontracteerd. Ook moet haast worden gemaakt met het beoordelen van al beschikbare sneltesten en andere testen die ontwikkeling zijn. Die zijn goedkoper, snel – uitslag binnen 30 tot 45 minuten – en grootschalig toe te passen in het bedrijfsleven. ‘De kosten van meer en grootschalig testen zijn niets vergeleken met de miljarden schade die de samenleving en de economie oplopen als we het aantal besmettingen geen halt weten te toe te roepen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *