Niron Staal bouwt mee aan iconisch Londens gebouw

Niron Staal, dochter van Damen Shipyards levert stalen componenten voor de iconische nieuwe wolkenkrabber in Londen. Het is een 225 meter hoge, 60 verdiepingen tellende woonstructuur, de Newfoundland Tower genaamd.

Wat aanvankelijk begon met de bewerking van één enkele stalen precisieplaat om te voldoen aan de hoge kwaliteit die de klant nodig heeft, is uitgegroeid tot een belangrijk contract voor de bewerking van componenten die essentieel zijn voor de ondersteuning en integriteit van de gehele constructie.

Diagrid-structuur

Een belangrijk kenmerk van de Newfoundland Tower is het gebruik van een diagrid-structuur in het ontwerp, vergelijkbaar met die in de nabijgelegen, bekroonde ‘Gherkin’-kantoortoren. Deze diamantvormige, uitwendige stalen skeletten ondersteunen het hele gebouw. In het geval van de Newfoundland Tower heeft het bovendien schuine zijkanten om bewoners meer ruimte te geven en tegelijkertijd privacy te bieden op de balkons.


Niron Staal was verantwoordelijk voor de bewerking van alle complexe stalen componenten voor de diagrid-structuur aan de voorkant van het gebouw, inclusief de hoekkruisingen, frontale kruisstukken en de moeren die de hoofdstalen balken bevestigen. Omdat de hoogte van de verdiepingen onregelmatig is en de draagkracht van het externe staal afneemt naarmate de hoogte toeneemt, moest elk onderdeel op maat worden gemaakt naarmate de dikte van de stalen plaat daalt. In elke fase worden lasers gebruikt om de afstanden te berekenen en met die gegevens verwerkt Niron Staal elk onderdeel tot toleranties van ± 0,2 mm.


Eerder in het project was het bedrijf ook verantwoordelijk voor de bewerking van een reeks palen die op de grond zijn geïnstalleerd, zowel verticaal als schuin, die cruciaal zijn voor de algehele stabiliteit van het torenblok. De werkzaamheden voor het project begonnen eind 2016. De hoofdaannemer voor het staalwerk op de toren is VBH, een joint venture tussen de Belgische Victor Buyck en het Nederlandse staalbedrijf Hollandia. Hollandia is verantwoordelijk voor de voorkant van het gebouw en die heeft Niron Staal gecontracteerd om de meest complexe stukken staalwerk te fabriceren. De Newfoundland Tower moet later in 2018 worden opgeleverd.

Nauwkeurig

‘Dit is de eerste keer dat we hebben bijgedragen aan een hoogbouwproject’, zegt Klaas Goedhart, production manager machining bij Niron Staal, ‘maar het succes van dit contract toont aan dat we zowel de geschoolde arbeidskrachten als de apparatuur hebben die nodig is om de zeer nauwkeurige bewerking van stalen constructies en componenten voor elke toepassing te ondernemen. We kijken ernaar uit om in de toekomst meer opdrachten van dit type uit te voeren.’

www.nironstaal.nl