Nieuwe techniek: onder water lasersnijden

Terwijl nog lang niet alle bedrijven in hun werkplaats lasersnijden inzetten, zijn de onderzoekers van het Laser Zentrum Hannover (LZH) alweer een stap verder. Ze snijden metaal met de laser onder water. Een eerste toepassing waaraan men in Hannover denkt, is het snijden van damwanden.

De aanleiding om het idee om onder water dik materiaal met de laser te snijden, is ingegeven door de zware werkomstandigheden van de duikers die dat nu met klassieke snijtechnieken doen. Op Lasys 2016 toonde het LZH een schaalmodel, maar in het laboratorium in Hannover staat een proefopstelling waarmee daadwerkelijk onder water al is gesneden. Het gaat om ene geautomatiseerd concept met behulp van een robot. Behalve dat men damwanden ermee wil snijden, bijvoorbeeld voor reparatiewerk, denkt men ook aan de inzet bij offshore installaties.

Ook onder water lassen?

Een belangrijk punt dat dan nog onderzocht moet worden, is hoe het systeem veilig kan werken omdat de laserstraal dan in principe door het water verder gaat als men door het materiaal heen snijdt. Een andere vraag is, zo merkte een onderzoeker van het centrum al op: als je onder water snijdt, wil je ook onder water lassen. Dat zal een van de toekomstige onderzoeken zijn. Een derde toepassing is in het ontmantelen van de kerncentrales waarbij de lasertechnologie goed voor ingezet kan worden.