Nico Kaaijk Metaalbewerking krijgt alsnog opdracht voor smeedijzeren poort

Bij de ingang van het Volkspark aan de Parkstraat in Zaandam stond van oudsher een smeedijzeren toegangshek. Een replica van dit hek is onlangs opgeleverd door Nico Kaaijk Metaalbewerking. Wat zijn voorvader niet lukte, lukte de huidige generatie Kaaijk na meer dan 100 jaar wel.

Houthandelaar/Dijkgraaf C. Coverver van Wessem schonk ter ere van zijn 40-jarig huwelijk in 1890 aan de Zaanse bevolking ‘Het Volkspark’. De bevolking vervolgens schonk een gedenkzuil.

Enige jaren geleden is besloten om het – deels achterstallig – onderhoud ter hand te nemen en het park weer zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat te brengen. In opdracht van de gemeente Zaandam heeft Nico Kaaijk Metaalbewerking uit Zaandam hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Bijzonder detail is dat Nico Kaaijk Metaalbewerking in 1904 de opdracht misliep, omdat men destijds met een offerte van 1.487 gulden te duur was. Daarmee was er Nico Kaaijk ook veel aan gelegen om deze omissie na ruim een eeuw alsnog goed te maken.

De toegangsboog en 220 meter hekwerk met gesmede staanders zijn door zijn metaalbedrijf in ere hersteld. Het hekwerk van 220 meter lang heeft gesmede staanders en heeft aan de voorzijde een hoogte van 1,5 meter met punten en aan de zijkant een hoogte van 1,2 meter.

Het verzinkwerk en poedercoating van de toegangspoort werd uitgevoerd door Verzinkerij Heerhugowaard en de tweelaags poedercoating van Poedercoating Heerhugowaard.
Zowel Verzinkerij Heerhugowaard als Poedercoating Heerhugowaard maken onderdeel uit van ROTO in Uitgeest.