Nevi PMI februari 2017: Nederlandse industrie op volle toeren

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De NEVI Purchasing Managers’ Index (PMI) zet zijn opmars gestaag door. Deze index kwam in februari uit op een waarde van 58,3 (januari: 56,5), hetgeen wijst op een sterke verbetering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie, aldus Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven in zijn redactioneel commentaar op de jongste Nevi PMI.

De februari-PMI is ook het hoogste cijfer in bijna zes jaar. Het aantal nieuwe orders steeg voor de twaalfde keer op rij en in de sterkste mate in achtendertig maanden. Als gevolg hiervan nam voor de zesenveertigste achtereenvolgende maand de productie toe, deze maand in de grootste mate sinds juli 2006 (zie grafiek).

De productiebedrijven breidden hun personeelsbestanden uit in de grootste mate in zes jaar. Desondanks steeg de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk in lichte mate.
De hoeveelheid ingekochte materialen nam voor de twaalfde maand toe en de voorraad ingekochte materialen steeg voor de zesde achtereenvolgende maand. De voorraad gereed product nam toe voor de tweede opeenvolgende maand.
De inkoopprijs was de grootste sinds april 2011. Ook de verkoopprijzen namen toe, deze maand in de grootste mate sinds juni 2011. Tot slot waren de gemiddelde levertijden voor de vierenveertigste achtereenvolgende maand langer.

Groei houdt aan

Van Weele vind het opmerkelijk omdat de industrie nu al bijna vier jaar onafgebroken groei kent en dat is nog niet eerder voorgekomen. Volgens de hoogleraar zal de groei nog wel even aanhouden. ‘Bedrijven rapporteren meer omzet door stijgende exporten naar Groot Brittannië en de Verenigde Staten.’

Oplopende inkoopprijzen

Ook constateert Van Weele meer omzet door nieuwe klanten en nieuwe producten. ‘Dat leidt tot hogere productievolumes en, hiermee verband houdend, aanname van meer personeel. Hogere productievolumes vertalen zich in hogere inkoopvolumes. De effecten hiervan zijn voelbaar in de sterk oplopende inkoopprijzen van grondstoffen en halffabricaten. Deze worden natuurlijk door vertaald in hogere verkoopprijzen aan afnemers.’
‘Ondanks capaciteitsuitbreiding blijken de achterstanden in uitleveren van orders weer verder op te lopen. Oorzaken hiervan zijn de sterke klantvraag maar ook achterstanden in leveringen door leveranciers. De conclusie is dat de Nederlandse industrie op dit moment op volle capaciteit draait. De vraag naar (geschoold) personeel zal aanhouden. Inkoopprijzen zullen zeker verder gaan oplopen evenals de verkoopprijzen. Op den duur zal dit de groei gaan afremmen naar mijn verwachting’, besluit Van Weele.

Nevi PMI