Nederlandse maakindustrie nummer 12 van de wereld op gebied van robotdichtheid

De wereldwijde robotdichtheid in de maakindustrie is in 2016 gegroeid van 66 (2015) naar 74 roboteenheden per 10.000 werknemers. In Europa bedraagt de dichtheid 99 eenheden, in Amerika 84 en in Azië 63 eenheden. Nederland doet het met 153 eenheden bovengemiddeld, ons land staat net niet in de top 10.

Dit is te lezen in ‘2017 World Robot Statistics’, een publicatie van de IFR (International Federation of Robotics (IFR).

‘Robotdichtheid is een prima standaard voor het maken van een vergelijking, die rekening houdt met verschillen in de automatiseringsgraad van de maakindustrie in verschillende landen’, stelt Junji Tsuda, president van de IFR.

‘Door het hoge volume robotinstallaties in Azië in de laatste jaren, laat deze regio de sterkste groei zien. Tussen 2010 en 2016, bedroeg de gemiddelde jaarlijkse groei van de robotdichtheid in Azie: 9 procent, in Amerika 7 procent en in Europa 5 procent.’

De tien sterkst geautomatiseerde landen in de wereld zijn Zuid-Korea, Singapore, Duitsland, Japan, Zweden, Denemarken, USA, Italië, België en Taiwan. Nederland valt net buiten de top 10 en staat op plek twaalf.