Maintenance NEXT en big data

De ‘verslimming’ van het Nederlandse machinepark speelt een hoofdrol in het kennisprogramma van Maintenance NEXT 2017, dé grootste technologie- en onderhoudsexpo van de Benelux die van 11 tot en met 13 april plaatsvindt in Rotterdam Ahoy.

Hier komt de hele sector drie dagen bijeen met als doel het Nederlandse installatiepark zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Verschillende exposanten zetten met producten en kennis in op smart maintenance en voorspellend onderhoud. 

Predictief onderhoud

‘We moeten steeds betrouwbaarder worden met ouder wordende equipment’, Elisabeth Deelen, integrated supply chain manager van AkzoNobel en lid van het adviescomité van Maintenance NEXT vat de trend samen waar de Nederlandse en West-Europese industrie dagelijks mee te maken heeft. Oude installaties moeten beter en betrouwbaarder draaien dan waar ze ooit voor gemaakt zijn. Om dat te realiseren, is een nieuwe aanpak van onderhoud nodig. In plaats van wachten tot iets faalt of alles preventief te inspecteren, is het nodig om de installaties transparant te maken. Deelen: ‘Je moet inzetten op predictief onderhoud. Met slimme sensoren op je kritische apparatuur kan je voorspellen wanneer onderhoud nodig is.’

Waardecreatie

De technologie die nodig is voor slimme sensoren en het verbinden ervan, groeit exponentieel. Er lijken geen belemmeringen meer te zijn om elk apparaat te behangen met sensoren en grote hoeveelheden data te genereren. Maar wat moet je daarmee? Hoe creëer je waarde uit die metingen? Veel bedrijven zijn klaar om te produceren, maar niet om te innoveren. Daar kunnen de juiste partners zorgen voor de volgende stap in digitaliseren van informatiestromen. Die partners zijn te vinden op Maintenance NEXT.
Maintenance NEXT vindt op 11, 12 en 13 april plaats in Rotterdam Ahoy.


www.maintenancenext.nl