Maasvlakte 2 krijgt langzaam vorm

Het meeste zand dat voor de aanleg van de eerste fase van Maasvlakte 2 nodig is, ligt op zijn plek. Van de benodigde 240 miljoen kubieke meter zand, moet nog zo’n 50 miljoen kuub worden aangebracht.

Momenteel zijn daarvoor drie bronnen: het zandwingebied in de Noordzee, het uitdiepen van de Yangtzehaven en het werk aan de LNG-terminal op de huidige Maasvlakte.

Om het zand te beschermen, legt aannemer PUMA een harde zeewering aan. Blikvanger bij deze werkzaamheden is de reusachtige blauwe kraan ‘Blockbuster’. Deze kraan wordt ingezet voor het plaatsen van 17 duizend betonnen kubussen van 40.000 kilo per stuk. Onder het wateroppervlak is al circa 900.000 ton steen gestort. Zichtbaar, op de harde zeedijk in aanleg, is ruim 1,1 miljoen ton steen aangebracht.

Blokkendam

De nieuwe blokkendam die zo ontstaat als onderdeel van de harde zeewering van Maasvlakte 2 wordt vervaardigd met de hergebruikte blokken van de dam van de huidige Maasvlakte.

Naast de harde zeewering in het noorden van de havenuitbreiding is er ook een zachte zeewering:  een zes kilometer lange duinenrij aan de westzijde van het nieuwe land. De aannemer plant 4 kilometer duin met jong helmgras. Dit gebeurt grotendeels met de hand.

Helmgras

De wortels van het helmgras houden het zand van de nieuwe duinen vast waardoor erosie wordt tegengegaan. De laatste 2 kilometer duin, waaronder het stuk duinen bij de Slufter, wordt naar verwachting in het najaar beplant. Als dat klaar is, dan is de zachte zeewering 1,5 miljoen helmplanten rijker.