Lorch pulsboog lasmachine last aanzienlijk sneller op staal en RVS

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Lorch Schweisstechnik introduceert een nieuwe serie MIG-MAG-pulsbooglasmachines. Met deze Lorch Saprom S kan tot 48 procent sneller worden gelast en MIG-MAG-pulsen is nu ook voor staal een economisch alternatief.

Lorch presenteert met deze nieuwe S-serie een proces voor het MIG-MAG-pulsbooglassen – de SpeedPulse. De tijden dat MIG-MAG-pulsen uitsluitend voor aluminium – en edelstaallegeringen werden toegepast behoren tot het verleden. Met de SpeedPulse hebben de ontwikkelaars van Lorch nieuwe wegen ingeslagen. Dit resulteert in sneller pulsbooglassen tot wel 48 procent bij staal en meer dan 30 procent bij edelstaal. Dit alles ook nog eens met een diepere inbranding. Het proces biedt enorme mogelijkheden voor het verhogen van de productiviteit – in het bijzonder bij staal.

Volgens Lorch is het een onomstreden feit, dat door pulsbooglassen de handling van de vlamboog, ook bij het lassen van staal, beter te controleren is, echter in de praktijk wordt gekozen voor de bekende kortsluitboog of open boog. ‘Waarom?’, vroeg Lorch zich af. ‘Pulsbooglassen was gewoonweg een langzamer proces en de aanschafprijs van de apparatuur hoger! Die paar spatten op het werkstuk nam men voor lief. Bij de ontwikkeling van pulsboog lasapparatuur lag het zwaartepunt op een exact gecontroleerde overgang van één druppel per puls. Hierdoor was in het verleden de maximale afsmeltprestatie vastgelegd door de pulsfrequentie.’

Precies hier hebben de procesontwikkelaars van Lorch hard aan gewerkt en continue gekeken naar de verhoging van de afsmeltprestatie van de lasdraad. Het is de ontwikkelaars gelukt, in plaats van één enkele druppel, een nagenoeg continue gepulste materiaaloverdracht naar het materiaal te realiseren. Hierdoor kan volgens Lorch de afsmeltprestatie voor edelstaal met 30 procent en voor koolstofstaal met wel 50 procent toenemen. ‘Tevens is er naar elke cyclus een spits draadeinde voor telkens weer een optimale nieuwe start. Ideaal voor robottoepassingen.’

Lorch zet met de nieuwe Saprom S de toon. Deze is vanaf nu leverbaar als 320A, 400A of 500A stroombron in verschillende behuizing- en draadaanvoerkoffervarianten, standaard met PowerMaster laspistool. Als extra is de Saprom S leverbaar met digitale Push-Pull besturing voor het aansluiten van tussenaandrijvingen, Push-Pull laspistolen of planetaire draadtransportsystemen en volledig integreerbaar met de bekende digitale bussystemen voor mechanisering en robotisering.
In Nederland is Lorch Lastechniek gevestigd in Noordwijk.