Liberty Steel ziet groene toekomst bij overname ThyssenKrupp

Foto van: Jorine van Knippenberg
Geschreven door Jorine van Knippenberg

Het is alweer eventjes geleden dat Liberty Steel een niet-bindend indicatief bod uitbracht op staalmaker ThyssenKrupp, 16 oktober 2020 om precies te zijn. Inmiddels blijkt dat Liberty Steel-eigenaar Sanjeev Gupta nu extra eisen stelt aan de overname.

Liberty Steel ziet groene toekomst bij overname ThyssenKrupp
Foto: ThyssenKrupp

Dat meldt het Duitse Handelsblatt. Liberty Steel is de enige bieder voor de smelterijen van ThyssenKrupp. Het is een vrij kleine fabrikant, die met de overname van de staaldivisie van ThyssenKrupp verder kan groeien. Aan Handelsblatt bevestigt Liberty Steel deze week een nieuw, concreter bod uitgebracht te hebben.

Na meerdere gesprekken met de directie, vakbond IG Metall en politici zou Gupta nu ook al enkele plannen klaar hebben liggen voor de locaties van ThyssenKrupp, die allemaal behouden kunnen blijven. Door om te schakelen van de automobielsector naar klanten in de bouwsector kan bijvoorbeeld de bezettingsgraad worden verhoogd. En daar houden zijn plannen niet op. Gupta wil namelijk klimaatneutraal staal gaan produceren, om zo staal een toekomst te geven. Momenteel is er zeer veel CO2-uitstoot bij de productie van staal, door waterstof te gebruiken bij de productie hoeft er volgens Gupta geen CO2-uitstoot te zijn. Hierbij wordt dan waterstof gebruikt die met zogenoemde ‘schone’ elektriciteit wordt geproduceerd. Uiterlijk in 2030 wil Gupta de fabrieken hebben omgebouwd, stukken sneller dan concurrenten als ArcelorMittal en Salzgitter die ook al de mogelijkheden van waterstof onderzoeken. Om de overname door te laten gaan moet ThyssenKrupp echter wel instemmen met deze plannen.

Voorgeschiedenis

Thyssenkrupp heeft roerige tijden achter de rug, met reorganisaties en meerdere mislukte fusies. Zo ging eerder de fusie met Tata Steel niet door, strandde vervolgens een fusie met Klöckner, vond er een grote reorganisatie plaats, en ging een voorgenomen fusie met Salzgitter uiteindelijk ook niet door. Het enige lichtpuntje was de verkoop van de liftendivisie, die weer wat geld in het laatje bracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *