LLDPE : lineair lage dichtheid polyetheen

Wat is LLDPE?

Lineair lage dichtheid polyethyleen (LLDPE) is een van de drie vormen van de kunststof polyetheen: LDPE, HDPE en LLDPE. Het heeft een meer lineaire polymeerketen dan LDPE. Normaal LDPE heeft een kleine hoeveelheid lange zijketens aan de hoofdketen, wat de kristalliniteit reduceert en de flexibiliteit verhoogt ten opzichte van HDPE. In LLDPE wordt een andere methode gebruikt om hetzelfde te bereiken. LLDPE heeft korte zijketens, maar een grotere hoeveelheid. Dit wordt bereikt door ethyleen te co-polymerizeren met een kleine fractie aan langere olefines zoals buteen, hexeen en/of octaan. Er wordt voor LLDPE een ander proces dan voor LDPE gebruikt, dat bij lage druk werkt en erg veel lijkt op het HDPE proces. Dit zorgt voor een wat een smallere molecuulgewichtsverdeling dan in LDPE. Hierdoor, en door het ontbreken van lange vertakkingen, vloeit LLDPE anders dan LDPE. LLDPE kan sterkere folies opleveren dan LDPE.

Waarvoor wordt LLDPE gebruikt?

LLDPE wordt veel toegepast als folie, maar ook voor buizen, slangen en kabelmantels en geomembramen. Het materiaal wordt ook vaak gebruikt door rotatiegieters. LLDPE is goed recyclebaar.

Wat is de prijs van LLDPE?

Vraag&Aanbod houdt wekelijks de LLDPE film prijzen in de gaten. Deze prijzen worden gegeven door een gemiddelde te berekenen tussen gepubliceerde contractprijzen en actuele spotprijzen op de markt. Volume speelt hierin een belangrijke rol.