Koninklijke Metaalunie: Garantiekrediet ondernemers vergroten

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Verhoging van het borgstellingkrediet als ondernemers moeilijker krediet krijgen van hun banken door de financieel-economische situatie, is één van de belangrijkste oproepen die de Koninklijke Metaalunie vandaag doet tijdens haar Politiek Forum temidden van de Haagse politiek. Daarnaast moeten de handen ineen om het tekort aan vakmensen écht op te lossen en moeten kabinet en politiek komen met structurele oplossingen voor het bereikbaarheidsprobleem en de enorme regeldruk op ondernemers. Nieuwe onderzoekcijfers wijzen uit dat het bereikbaarheidsprobleem en de kosten hiervan voor ondernemers nog steeds toenemen. En ondanks pogingen van het Kabinet blijkt uit de enquête onder mkb-metaalondernemers dat 93 procent van hen geen afname merkt van de regeldruk en 48 procent deze zelfs vindt toegenomen.

Als blijkt dat ondernemers steeds moeilijker krediet krijgen van banken om te investeren wil de Metaalunie dat de politiek het borgstellingkrediet voor ondernemers oprekt. Het zal geen gemakkelijke tijd worden voor de mkb-metaal, voorspelt Metaalunievoorzitter Michaël van Straalen bij het Politiek Forum. ‘Maar, om ervoor te zorgen dat investeringen mogelijk blijven, verbetering van productiviteit op de agenda blijft en de economie niet stil valt, zal de politiek ondernemers wel enigszins moeten steunen bij kredietverkrijging.’

Ander groot knelpunt waar de handen ineen en vervolgens uit de mouwen moeten, is het tekort aan vakmensen. In de mkb-metaal konden het eerste half jaar 6.000 vacatures niet worden vervuld en tot 2010 werd begin dit jaar een tekort van 70.000 mensen in de hele technieksector verwacht. Wellicht worden deze cijfers door de economische conjunctuur iets bijgesteld, maar de grote tekorten verdwijnen daardoor niet. Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de Metaalunieleden verwacht dat de benodigde vakmensen de komende jaren niet beschikbaar komen. Ondernemers verwachten ook dat de medewerkers van de toekomst meer uit de eigen sector moeten worden gehaald. Een teken aan de wand, aldus Van Straalen. ‘Zonder voldoende nieuwe instroom uit het onderwijs komen bedrijven daardoor in een vicieuze cirkel, die bovendien verdere kostprijsopdrijving zou kunnen betekenen en daar zitten we niet op te wachten. In navolging van het ‘Akkoord van Wassenaar’ moeten we misschien komen tot een ‘Akkoord van Nieuwegein’. Dit akkoord moet vraag en aanbod in de maakindustrie écht bij elkaar brengen en de uitvoering ter hand nemen; met inspanning van werkgevers, werknemers en overheid.’

Over de bereikbaarheid van bedrijven maakt de Metaalunie zich ernstig zorgen. Ondernemers zien de afgelopen jaren de bereikbaarheid alsmaar verslechteren. Grootste pijnpunt zit in de fileproblematiek; 85 procent van de ondernemers heeft last van files op provinciale- en snelwegen. Daarnaast lopen ondernemers meer en meer aan tegen slechtere bereikbaarheid door aanleg van drempels en te kleine rotondes voor vrachtwagens en een slechtere bereikbaarheid van het bedrijventerrein in de spits. Gemeenten voeren hierin een eigen beleid, waarin afstemming tussen Rijk en gemeenten veelal ontbreekt. De kosten hiervan lopen jaarlijks op; was dit vorig jaar 4 procent van de omzet per jaar, nu is dat al 5,25 procent. Daar bovenop verwacht slechts 17 procent van de Metaalunieleden dat de kilometerheffing kostenneutraal wordt ingevoerd. Volgens de Metaalunie kan de politiek niet volhouden dat dit jaar geen enkele euro extra in de begroting van VenW wordt uitgetrokken om de bereikbaarheid structureel aan te pakken.

Sprekend over een structurele aanpak van het Kabinet, wil Van Straalen ook dat er nu écht iets gaat gebeuren aan de regeldruk. Uit de enquête blijkt dat 93 procent van de ondernemers geen afname merkt van de regeldruk en dat 48 procent vindt dat deze opnieuw is gestegen. Daarnaast vindt 73 procent van de ondernemers dat er sprake is van oneerlijke concurrentie, omdat in Nederland zwaardere regels gelden dan in andere EU-landen.

Tenslotte geeft 83 procent van de Metaalunieleden aan de komende vijf jaar te willen innoveren. Echter, maar liefst 63 procent van de ondernemers geeft aan dat de bestaande subsidieregelingen en fiscale faciliteiten onvoldoende ondersteuning bieden bij innovatie.