Kamminga: ‘Maakindustrie gebaat bij werktijdverkorting en flexibele arbeid’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De kredietcrisis trekt nu al diepe sporen in de Nederlandse maakindustrie. FME-voorzitter Jan Kamminga liet er vorige week op het jaarcongres geen twijfel over bestaan: ‘Bij sommige bedrijven is de crisis inmiddels hard aangekomen.’ Positief nieuws van Minister Donner van SZW. Hij kwam tegemoet aan de wens van FME om werktijdverkorting toe te staan in bedrijven die direct zijn getroffen door de kredietcrisis.

‘Ik spreek lidbedrijven die met opgetrokken wenkbrauwen vaststellen dat zij niets merken van de crisis en ook niet verwachten dat dat voor medio 2009 of zelfs nog later het geval zal zijn’, zo gaf Kamminga aan. Echter: vooral binnen de consumentenelektronica, de automotive en bij hun toeleveranciers komt de klap hard aan, zo viel uit de woorden van de FME-voorman op te maken. ‘In de afgelopen weken hebben wij koortsachtig overleg gevoerd over wat gedaan moet worden om onze lidbedrijven door de huidige situatie te loodsen.’ Een situatie die volgens Kamminga geheel en al te wijten is aan ‘het falen van het bancaire systeem’. Hoewel de voorman een ‘dip’ voorziet, meent hij ook dat de industriële sector ‘best tegen een stootje kan’. ‘De resultaten in de afgelopen jaren zijn goed geweest. De industrie heeft ‘vlees op de botten’ en heeft een ijzersterke positie in de wereld. Dat geeft vertrouwen. En daar moeten we het in deze krankzinnige tijden van hebben.’

Pijler
Ook uit de sombere macro-economische verwachtingen van het IMF die onlangs verschenen, blijkt dat Nederland er relatief gunstig uitspringt. Wij doen het beter op het gebied van economische groei en op dat van werkgelegenheid dan de andere Europese landen. Dit is te danken aan de Nederlandse maakindustrie. Wij zijn de belangrijkste pijler waarop onze welvaart is gebaseerd. Nederland heeft een ijzersterke industrie. Uitermate innovatief.’ Juist nu is het volgens Kamminga van belang dat er uiterst flexibel met arbeid wordt omgegaan. ‘Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze conjuncturele crisis geen structureel drama gaat opleveren.’ Hij kreeg meteen bijval van de politiek. ‘Daar waar bedrijven te maken hebben met een abrupte uitval van opdrachten gedurende een korte periode, krijgen zij de mogelijkheid gebruik te maken van de regeling voor werktijdverkorting’, aldus Minister Donner. Hij maakte daar wel de kanttekening bij dat het de concurrentieverhoudingen niet mag verstoren en dat de bedrijven moeten aantonen dat hun situatie door de kredietcrisis is verslechterd. Ook zal de werktijdverkorting worden gekoppeld aan scholing voor de betrokken werknemers.