Is de robot de grootste vijand van de Nederlandse maakindustrie?

Robotisering alleen geschikt voor grote series? Nee, zeggen de deskundigen, vooral voor veel kleine repeterende series zijn robots prima geschikt. Maar pakken die robots onze banen dan niet af? Ja zeker, ze kunnen vakmensen vervangen. Maar of dat nou zo erg is…

Een robot moet altijd geprogrammeerd worden. Hierdoor denkt men vaak dat de robot economisch alleen voor grote series in te zetten is. Dat hoeft niet zo te zijn. Veel kleinere series door elkaar zijn goed te doen als deze repeterend zijn: eenmaal geprogrammeerd kan een robot de serie altijd snel opstarten en kan snel tussen series wisselen.

Vervanging vakmensen

Omdat het nu steeds lastiger is voor bedrijven om vakmensen aan te nemen, komt robotisering weer onder de aandacht. Robots kunnen vakmensen wel vervangen, maar er zijn altijd vakmensen nodig voor het aansturen en programmeren van de robot en zijn omgeving. Voor een lasrobot bijvoorbeeld is altijd minimaal één goede lasser en één goede programmeur nodig. Vooral bij certificatie zijn toch vakmensen nodig die ook daadwerkelijk aanwezig zijn.

Zwaar en saai werk

Veel robots worden ook ingezet om zwaar, saai en repeterend werk over te nemen. Daar zijn toch al geen vakmensen aan het werk. Voor de toekomst is robotisering wel een van de oplossingen om het tekort aan vakmensen op te vangen.

Vraag & Aanbod digitaal magazine robotisering

Lees en alles over robotisering in ons digitale magazine dat verschijnt op maandag 4 december. Vol met praktische tips, online tests, ervaringen van collega’s, video’s en nog veel meer.