Een ruime meerderheid van de technici in Nederland is trots op het vak en begint de werkdag met plezier. Toch ervaren zij dat hun sector nog altijd met een onterecht negatief imago kampt. Dat blijkt uit de Techsharks Talent Index, een onderzoek onder 628 technisch professionals. Vooral de mbo-opgeleide vakman krijgt volgens hen nog te weinig waardering.

Hoewel 77 procent van de ondervraagde technici vindt dat het beeld van hun sector negatiever is dan terecht, geeft evenveel respondenten aan elke ochtend gemotiveerd aan het werk te gaan. Driekwart praat bovendien enthousiast over het werk tijdens sociale gelegenheden. De sector kent dus veel betrokken professionals, maar hun inzet lijkt onvoldoende terug te komen in het maatschappelijk debat.
Een belangrijk knelpunt is het imago van mbo-opleidingen. ‘Laagopgeleid’ wordt nog vaak als label gebruikt, terwijl 87 procent van de technici juist vindt dat deze beroepsgroep onmisbaar is voor het functioneren van de maatschappij. De waardering voor praktisch opgeleiden blijft achter bij de realiteit op de werkvloer.
Onderwijs en voorlichting
Om het imago van de technieksector te verbeteren en jongeren te enthousiasmeren, wijzen veel technici naar het onderwijs. Volgens 45 procent moet techniek meer aandacht krijgen in het basis- en voortgezet onderwijs. Ook betere voorlichting over carrièremogelijkheden en beloning in technische beroepen (40 procent) en een hechtere samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven (35 procent) worden genoemd als manieren om het vak aantrekkelijker te maken.
Dat techniek een slimme keuze is, daarover bestaat bij de respondenten weinig twijfel. Een ruime meerderheid (83 procent) beveelt jongeren aan om een carrière in de techniek te overwegen. Twee derde zou zelf opnieuw voor hetzelfde beroep kiezen.
Werkdruk en stress
Ondanks de positieve houding tegenover het vak, is er ook kritiek op de omstandigheden. Zo ervaart 43 procent meer werkdruk dan gemiddeld en zegt 38 procent weleens wakker te liggen van het werk. Toch zijn technici overwegend tevreden over de arbeidsvoorwaarden: zeven op de tien vinden hun salaris passend, waarderen de pensioenregeling en voelen zich erkend voor hun inzet.
‘Laat het positieve geluid luider klinken’
Volgens Enrike Rutten, CEO van Techsharks, ligt er een duidelijke opdracht voor werkgevers en onderwijsinstellingen: ‘Ons onderzoek toont aan dat technici tevreden zijn over het werk en trots op hun vak. Ze staan met plezier op om naar het werk te gaan en praten er met overtuiging over. Helaas wordt dit positieve verhaal te weinig gehoord in het maatschappelijk debat. Juist dit beeld zouden we jongeren moeten meegeven.’
Techsharks roept sectororganisaties en scholen dan ook op om gezamenlijk het beeld van techniek bij te stellen en het positieve verhaal actiever te delen.