Hogere staalprijzen wakkeren importen aan

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Rond de 12e januari kondigde ArcelorMittal aan met onmiddellijke ingang de prijzen voor gewalste producten met 30 euro per ton te verhogen. Andere producenten hebben, op het moment dat we dit schrijven, nog geen reacties gepubliceerd, maar het schijnt, dat enkele fabrikanten er over denken het voorbeeld van ArcelorMittal te gaan volgen.

Dit schrijft NovioStaal in haar Staaljournaal van januari 2015. Of deze prijsverhoging een realistische verhoging is staat echter nog te bezien. Weliswaar draaien de producenten met zeer magere winsten, sommige zelfs nog steeds met verlies, en dus zou een verhoging meer dan welkom zijn. Anderzijds echter lokken hogere prijzen binnen de EU juist weer meer importen aan en daarmee zou dan de relatieve rust aan het prijzenfront in Europa ernstig verstoord bedreigd kunnen gaan worden.

Dat laatste is echter iets wat de staalmakers juist niet willen. Want ja, er is veel twijfel bij de grote afnemers om zich vast te leggen met hoeveelheden uit bijvoorbeeld Azië, die pas na ca. 3 tot 4 maanden geleverd kunnen worden terwijl men voor ongeveer gelijke prijzen Europees materiaal sneller geleverd kan krijgen.
Bovendien kan importmateriaal momenteel bestellen nogal eens ongelukkig uitpakken in verband met de onrustige wisselkoers tussen de euro en de dollar. Daarnaast is er al grote druk van importen tegen scherpe condities vanuit de CIS (red.: dat zijn de voormalige lidstaten
van de Sovjet-Unie minus de Baltische staten).

China

In China bestaat momenteel erg veel interesse om meer materiaal te exporteren. De groei van de interne markt is sterk gedaald en bedroeg tot en met november 2014 nog ‘slechts’ ca. 7,3 procent. Sommige economen voorspellen zelfs een nog lager percentage over heel 2014 gerekend. Tegelijkertijd echter is de groei van de productiecapaciteit in China wel doorgegaan. Naar verluidt bestaat de totale beschikbare capaciteit ca. 1,1 miljard ton en daarvan wordt ca. 800 miljoen ton gebruikt.
De enorme overcapaciteit en de matige groei heeft er toe geleid, dat China over 2014 een record hoeveelheid van ca. 94 miljoen ton staal uitvoerde tegen 57 miljoen ton in 2013. Vooral gedurende de laatste 4 maanden is de export enorm gestegen wat geweten wordt aan het intrekken van bepaalde belastingvoordelen door de Chinese regering. Insiders verwachten dan ook een lager maandcijfer qua export in het eerste kwartaal van dit jaar, maar vervolgens ook een stijging later in 2015, tenminste wanneer de Chinese economie niet herstelt. Binnen dat land gaan ook meer geluiden op om de staalindustrie fors te herstructureren. De enorme overcapaciteit moet worden afgebouwd, efficiency moet verbeterd worden en er moet meer gefocust worden op hoogwaardiger staalkwaliteiten. De geschiedenis binnen Europa gedurende de jaren 90 wordt hier herhaald!

India

De actie van ArcelorMittal om een prijsverhoging te realiseren staat overigens ook in schril contrast met de ontwikkelingen in India. Dat land heeft erg veel last van goedkope importen vanuit Rusland, dat zelfs lagere prijzen offreert dan Chinese fabrieken. India kent ook een tegenvallende groei en heeft bovendien met een sterk toegenomen import te maken (ruim 5,5 miljoen ton, is +50%!). Om hun marktaandeel te behouden worden lokale fabrieken wel gedwongen met de importprijzen mee te gaan en enkele hebben al besloten hun prijzen met 3 tot 4 procent te verlagen. Wat ArcelorMittal en andere Europese fabrieken tenslotte ook niet helpt in hun streven tot prijsverbetering zijn de actuele prijzen van grondstoffen.
Olie wordt nog steeds goedkoper en daarmee dalen de energiekosten. Maar ook ertsprijzen staan onder druk, waardoor de productiekosten in zijn geheel dus lager worden. De vraag voor hogere prijzen is vanuit de positie van ArcelorMittal bekeken begrijpelijk en misschien ook wel nodig, maar bij de huidige verhouding van vraag en aanbod bepaalt de markt uiteindelijk en dus is het afwachten geblazen!


NovioStaal geeft voor januari 2015 de volgende circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
• Warmgewalste coils: 402-410
• Koudgewalste coils: 485-500
• Sendzimir verzinkte coils: 495-510
• Kwartoplaten: 495-510

In december 2014 waren de staalprijzen 5-10 euro per ton hoger.

In januari 2014 lagen de staalprijzen zelfs 20 (kwartoplaat) tot 70 (warmgewalste coils) euro per ton hoger.