Hoe mental factoring de sleutel is tot het gouden jaar voor HGG

Smart manufacturing leverde HGG Profiling Equipment BV en HGG Profiling Contractors BV begin 2017 de Metaalunie Smart Manufacturing Award op. Het stuwde de omzet naar de hoogste ooit. Samen in vrijheid ondernemen en produceren met het personeel zorgt voor resultaten.

Smart manufacturing heeft HGG een positieve impuls gegeven. ‘Wij hebben een laagdrempelige, bijna drempelloze organisatie’, vertelt Jos Wijnker, general manager HGG Profiling Contractors. Samenwerking en ondernemerschap zijn de spil van het bedrijf. ‘Wij stimuleren ondernemerschap’, vertelt Wijnker. HGG is mede dankzij stagiairs ontstaan. Hun ideeën resulteerden in de nieuwe snijtechnieken voor buizen. Stagiairs brengen naast dat zij zelf leren, nieuwe inzichten het bedrijf binnen.’ Een ander belangrijk kenmerk van HGG is dat personeel ruimte krijgt om zelf beslissingen te nemen. ‘Er wordt veel in projectmatige teams gewerkt, de teams zijn zelfsturend en hebben de ruimte om het project af te ronden. Dit betekent niet dat het een speeltuin is, er moeten wel knaken verdiend worden.’

Doorlopend maakt HGG budget vrij voor R&D, hoewel niet alle startups automatisch slagen. ‘Als je het niet probeert, kom je er immers niet achter of iets werkt’, stelt Wijnker. ‘Enkele jaren produceerden we de machines zelf, het bleek echter al snel dat mental factoring, produceren met het hoofd, en het uitbesteden van de productie, veel beter werkt. De kracht van HGG is het bedenken van machines, het ontwikkelen van software, het assembleren en integreren in de systemen van de klanten. Die manier van werken heeft draagt bij aan het succes en de Smart Manufacturing Award.

De beste zijn

Als je kostleiderschap zou nastreven, wil je de laagste kostprijs en de hoogste efficiëntie. Daardoor mis je de goede ideeën en de bijvangst laat je lopen. ‘Wij willen de beste zijn en de beste oplossing hebben om 3D te profileren’, stelt Wijnker. Dat bereik je alleen als je de ideeën en de menselijke creativiteit gebruikt. Out-of-the-boxdenken, dat deden de oprichters ook. ‘Wat onmogelijk lijkt, hoeft niet onmogelijk te zijn. Waar het ophoudt, moet je gewoon doorgaan.’ Deze denkwijze heeft een enorme boost gegeven aan het bedrijf.

Metaalunie Award

De Metaalunie Smart Manufacturing Award 2017  is een enorme bevestiging en erkenning van buitenaf. In de vakbladen en zelfs in de landelijke en regionale media stonden artikelen over de HGG Group. Het heeft veel ‘exposure’ opgeleverd. De werknemers werden er in hun omgeving zelfs op aangesproken. Onlangs werd er een inloopavond gehouden, daar kwamen 300 mensen op af. ‘We zoeken altijd kennisinstellingen om mee samen te werken, stagiair(e)s en nieuw personeel’, zegt Wijnker. ‘We zijn altijd op zoek naar software-engineers en techneuten met verschillend werk- en denkniveau. Van de praktische technische leerweg tot universitair geschoold. Na die award vulden we in heel korte tijd drie vacatures in voor software-engineers. Een leuk no-nonsense bedrijf: daar wil ik bij horen, dachten die nieuwe medewerkers.’

Extra werk

Bij de prijs hoort een geldbedrag. ‘Dat hebben wij verdubbeld voor het personeel’, vertelt Wijnker. ‘We hebben er een terras van ingericht bij de kantine. Het personeel heeft immers de prijs mede mogelijk gemaakt. Extra werk? 2017 is het beste jaar ooit. Dat komt onder andere door het winnen van de award. Maar we leveren wereldwijd. Dat de markt in Amerika zo aantrekt komt waarschijnlijk niet door de award.’
Eigenlijk is HGG Profiling Equipment een softwarebedrijf binnen de maakindustrie: de focus ligt vooral op het ontwikkelen van software en de integratie van de machine bij de klant. Draaibanken en freesmachines vind je bij HGG niet. De enige machines zijn de snijmachines die volop draaien bij HGG Profiling Contractors. Het zijn machines waar dagelijks productie mee gedraaid wordt; de modernste machines die HGG zelf geproduceerd heeft. De productie bestaat uit het 3D-profileren van buizen, balken en andere profielen. Het machinepark functioneert ook nog eens als grote werkende toonzaal voor klanten van HGG Profiling Equipment. Het is daarnaast een proeftuin waar de nieuwste ideeën direct getest kunnen worden. De 3D-producten worden gesneden voor de offshore en wind, scheepsbouw, procesindustrie en staalconstructie.

Nieuwe machine

Sander Tesselaar is software-engineer en houdt zich bezig met de ontwikkeling van software en controle of de hardware zijn taak ook daadwerkelijk uitvoert. Anderhalf jaar geleden ontstond bij hem het idee dat er meer uit de bestaande machines te halen viel. Na een presentatie aan de directie kreeg hij een opdracht en het budget om dit door middel van een aantal praktijkproeven aan te tonen. Daaruit ontstond een machine die de hele range profielen in de middelgrote scheepsbouw aankon, de UPC 450. De machine is bedoeld voor kleine profielen zoals: verstevigingsprofielen, hollandprofiel, flatbar, hoeklijn en buis. Dat maakt deze machine uniek, kleine werven hebben niet het budget om dure dedicated machines neer te zetten. De UPC 450 kan voor een redelijke prijs het hele assortiment profielen snijden op een scheepswerf. Ook voor constructiebedrijven kan de machine heel interessant zijn. De verwachting is dat hij begin 2018 op de markt komt.