Groei 3D-print versnelt

Moet je je als verspanend bedrijf zorgen gaan maken over de opmars van 3D-printen? Moet je stilaan deze kostbare machines op de investeringslijst voor komend jaar zetten? En wat dan? Metaalprinters of 3D-printers voor kunststoffen? Vraag & Aanbod toog naar Formnext in Frankfurt om antwoorden te zoeken.

Wat opvalt op Formnext is allereerst de groei van deze opvolger van Euromold. Groei in de betekenis van méér exposanten (ongeveer 40 procent meer dan een jaar geleden). Ook groei in de betekenis dat er bedrijven staan die op de eerste editie ontbraken. Fabrikanten van CNC-machines bijvoorbeeld. DMG Mori, dat niet alleen de Lasertec 65 3D hybridemachine toont, maar ook ultrasoon freesmachines. Matsuura is er al voor de tweede keer bij. De Japanse machinebouwer heeft zelfs een pendeldienst ingesteld tussen de Messe Frankfurt en de Europese vestiging in Wiesbaden, een half uurtje rijden. Daar staat namelijk de Lumex Avance 60. Dit is een nieuwe hybridemachine. Qua technologie vergelijkbaar met de Lumex Avance 25, alleen dan nu geschikt om zelfs een V8 motorblok te printen. De nieuwe machine kan grote onderdelen printen en frezen in één cyclus. De derde fabrikant van CNC-machines is Hermle, dat de toepassingen van het eigen metaalprintproces toont.
Onderdeel

Nieuwkomers
Er zijn ook nieuwkomers. Het Israëlische Xjet, dat voor het eerst de 3D-metaalprinttechnologie op een Europese beurs toont. Een grote machine voor kleine onderdelen die zich onderscheiden met een hoge oppervlaktenauwkeurigheid. Een andere nieuwkomer is het Franse AddUp. Dit is een joint venture van Michelin en Fives. Ceo Bruno Bernard is optimistisch over de metaalprintmarkt: zelfs in de conservatieve schattingen (10 tot 15 miljard in 2020) is de markt groot. ‘Groot in perspectief’, voegt hij er wel aan toe. ‘Maar we gaan met 3D-metaalprinten van prototyping naar echte industriële toepassingen.’ En daar wil iedereen bij zijn. OR laser bijvoorbeeld. De Duitse fabrikant van onder andere lasercladinstallaties stapt in 3D-metaalprinten met een in eigen huis ontwikkelde en gebouwde poederbedprinter. Met Direct Metal Deposition is het bedrijf al langer actief in deze markt. ‘Dat was onze logische eerste stap’, aldus Ludovico Carmada. ‘De markt is nu rijp voor grootschalige introductie’, vervolgt hij. Daarom presenteert OR Laser in Frankfurt de Orlas Creator. Dit is een compacte 3D-metaalprinter op basis van selectief lasersmeltentechnologie, waarbij de laser metaalpoeders in een bed smelt en zo laag voor laag de producten opbouwt. Het Duitse bedrijf wil de technologie naar het midden en kleinbedrijf brengen, waarvoor de huidige machines te duur zijn, aldus Carmada. Daarom heeft men een machine ontwikkeld die voor een prijs van 80.000 euro verkocht wordt.

Concept

PEEK op FDM printers
Een buzzwoord op Formnext lijkt PEEK te zijn. Heel wat producenten van FDM 3D-printers, zoals het Italiaanse Roboze, komen met betaalbare 3D-printers voor het printen van engineering plastics zoals PEEK en PEI. Ze willen een alternatief bieden voor Stratasys Ultem materiaal. Daartoe hebben ze allemaal extruders ontwikkeld die tegen hoge temperaturen bestand zijn, tussen de 400 en 550 graden, om deze hoogwaardige kunststoffen aan te kunnen. Roboze positioneert de machine met een verkoopprijs vanaf 30.000 euro nog relatief hoog in de markt, maar levert hiervoor wel een aantal features die de technologie betrouwbaar maken.

De volgende Formnext is van 14-17 november 2017 in Frankfurt am Main.

www.formnext.de