FPT wijzigt koers

De branchevereniging voor de productietechnologie FPT-Vimag wijzigt zijn strategie. ‘We gaan ons meer extern manifesteren en zetten daarbij in eerste instantie in op de voor de maakindustrie belangrijke speerpunten: smart industry en onderwijs’, vertelt Ramon Dooijwaard, directeur FPT-Vimag.

Hij zei het al op de vakbeurs EuroBlech in oktober. ‘We willen meer zichtbaar worden voor onze doelgroep. Daar ben ik nu niet tevreden over. We hebben een plan gemaakt en dat wordt op 22 november tijdens de Algemene Ledenvergadering voorgelegd aan de leden’, zei Dooijewaard destijds. Nu kan hij meedelen dat de nieuwe strategie door de leden tijdens de ALV is goedgekeurd. ‘Het belangrijkst hieraan is dat we meer om ons heen gaan kijken en proberen in te spelen op wat er leeft in de markt.’

Smart industry 

De eerste resultaten hiervan zijn dat we nu hebben gekozen om ons te richt op 2 speerpunten. Zoals gezegd zijn dat smart industry en onderwijs. Dooijewaard geeft als voorbeeld van smart industry de truckerproducent DAF. ‘Daar zijn ze volop bezig hun productie slim in te richten. Maar’, constateert Dooijewaard, ‘in het mkb moet nog heel veel gebeuren. Voor die groep gaan wij met onze leden de bal oppakken en gaan we ze hiermee helpen.’ 

Onderwijs 

Wat onderwijs betreft heeft de Nederlandse maakindustrie ook nog een slag te slaan. Dooijwaard geeft als voorbeeld Max Verstappen. Misschien wel de beste coureur ter wereld, maar hij kan niet beschikken over het beste materiaal. En je kunt dan wel de beste zijn, maar als je niet beschikt over de beste motor dan wordt je ook geen kampioen.’ Eenzelfde vergelijking maakt hij met de onderwijsinstellingen. Als je niet over de nieuwste machines beschikt, dan kun je ook niet de beste worden.  

FPT-Vimag is de branchevereniging van fabrikanten en importeurs van machines, gereedschappen en diensten voor de metaalindustrie, en leveranciers van automatiserings- en besturingssystemen voor de maakindustrie. De leden zijn actief in de deelsectoren: productieautomatisering, verbindingstechniek, verspanende en niet-verspanende technieken, werkplaatsinrichting, (hardmetalen) gereedschappen, meettechnologie en 3D-technologie.