Focus Oppervlaktebehandeling: ‘Knowhow geeft voorsprong’

Lichte constructies, hoogvast materiaal, complexe componenten: de trends in metaaltrekken, aluminium spuitgietwerk en kunststofverwerking stellen niet alleen de hoogste eisen aan de gebruikte gereedschappen, maar vereisen ook op maat gemaakte oplossingen voor elke procesomgeving en voor de vastgelegde doelstellingen. Coatingexpert Oerlikon Balzers verleent specifiek advies per toepassing. Doel: grotere efficiëntie en productiviteit in combinatie met lagere onderhouds- en andere kosten.

In de auto-industrie worden grote uitdagingen op het vlak van metaaltrekken gesteld. Wegens de emissienormen en de eisen op het vlak van veiligheid van de inzittenden in een auto, moeten de voertuigen steeds lichter, maar gelijktijdig ook steeds stabieler worden gemaakt. Volgens de marktonderzoekers van Ducker Worldwide zal het aandeel van staal met hoge sterkte (AHSS of Advanced High Strength Steel) in een auto daarbij van 68 kg in 2009 tot 204 kg in 2020 stijgen.


Deze ontwikkeling vereist op haar beurt de toepassing van geoptimaliseerde oppervlakteoplossingen voor werktuigen die steeds meer zullen worden blootgesteld aan abrasieve en adhesieve slijtage bij het trekken van AHSS en die op bepaalde plaatsen (stralen of trekstangen) zwaarder zullen worden belast. Dit zal uiteindelijk onder meer tot afval en meer stilstandtijd van de productielijn leiden.


Oerlikon Balzers ontwikkelde specifiek voor dit soort taken een coating.


Lees verder: ‘In sommige gevallen kan een besparing van 86 procent op de productiekosten worden gerealiseerd’