Flow voert arbeidsdruk waterstraal op naar 6.000 bar

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

LEIDSCHENDAM-VOORBURG – De Amerikaanse Flow International Cooperation heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met een waterstraalsnij-installatie die werkt onder een continu-arbeidsdruk van 6.000 bar. Doel van de nieuwe ontwikkeling was de snijtijden te verkorten en de bedrijfskosten te reduceren. Het nieuwe HyperPressure-systeem verlegt hierbij grenzen. Het hart van de waterstraalinstallatie is de ultra-hogedrukpomp. Een oliedruk van […]

LEIDSCHENDAM-VOORBURG – De Amerikaanse Flow International Cooperation heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met een waterstraalsnij-installatie die werkt onder een continu-arbeidsdruk van 6.000 bar. Doel van de nieuwe ontwikkeling was de snijtijden te verkorten en de bedrijfskosten te reduceren. Het nieuwe HyperPressure-systeem verlegt hierbij grenzen.

Het hart van de waterstraalinstallatie is de ultra-hogedrukpomp. Een oliedruk van 210 bar werkt op een grote zuiger, waar aan beide uiteinden kleine drukstempels zijn aangebracht, die de eigenlijke waterdruk opbouwen. Uit de verhouding van hydrauliekzuigervlak ten opzichte van drukstempelvlak volgt de arbeidsdruk van het water. Bij een vlakverhouding van 30:1 komt de arbeidsdruk bij een oliedruk van 210 bar uit op meer dan 6.000 bar.

Technologisch onbekend terrein

Zo eenvoudig als het zich hier laat lezen, zo gecompliceerd is de praktische omzetting echter. Tot nu toe lag de standaard arbeidsdruk voor commerciële waterstraalsnij-installaties bij ongeveer 3.800 bar. De stap naar 6.000 bar betekende dat technologisch onbekend terrein betreden werd, want bij zo’n hoge druk reageren materialen totaal anders dan bij normale druk. Als men bedenkt dat een soortgelijke druk in de aardkorst stenen en zouten in mineralen doet veranderen, dan kan men zich voorstellen, hoe moeilijk het is, duurzaam bestendige componenten voor hogedruktoepassingen te ontwikkelen.