Europese doorbraak in CE-markering

De problematiek rondom CE-markering is hardnekkig. Het toezicht daarop is onvoldoende en de bevoegdheden van de Europese Unie op producten buiten de EU zijn marginaal. Wat dit laatste punt betreft is er sinds 25 juni in Europees verband een doorbraak. ‘Sinds die dag is de Europese verordening markttoezicht gepubliceerd’, vertelt Bert Nagtegaal, manager productregelgeving en standaardisatie bij de FME.

‘De doorbraak is’, aldus Nagtegaal, ‘dat artikel 4 in deze Verordening bedrijven, met producten van buiten de Unie, verplicht een EU-adres toe te voegen op het product. Dit adres dient als informatiepunt voor de technische informatie van het product waar nationale marktautoriteiten terecht kunnen. Dit is vooral belangrijk bij toenemende handel via het internet. De producenten buiten de EU krijgen anderhalf jaar de tijd om aan deze eis te voldoen. De Verordening wordt dus eind 2020/begin 2021 van kracht. Een tweede belangrijk punt in de Verordening is artikel 9 dat de mogelijkheid biedt tot samenwerking van sectororganisaties en marktautoriteiten.’

Rol FME

Nu deze Europese verordening zeer recent van kracht is geworden en deze mogelijkheid ook expliciet wordt aangeduid in deze Verordening vindt Nagtegaal het nu tijd om deze samenwerking te gaan opstarten en te bespreken hoe dit op de beste wijze met elkaar kan worden ingericht. ‘Naast de aansporing die wij de Nederlandse overheid meegeven om het markttoezicht te intensiveren. Je kunt wel regels hebben, maar als er geen capaciteit is om voldoende producten te controleren dan werkt het niet’, concludeert Nagtegaal.

‘Ons doel is om te bezien of er vanuit sectoren van fabrikanten binnen de FME mogelijkheden zijn voor ondersteuning van marktautoriteiten en betere coördinatie bij de identificatie en het onafhankelijk testen van producten. Daarvoor hebben we natuurlijk de hulp nodig van de diverse industriebranches en fabrikanten, die met inferieure producten geconfronteerd worden. Doel is om zo vooral sneller tot maatregelen te komen in geval van het op de markt komen van inferieure producten.’

‘In de komende periode willen we met sectoren/branches van fabrikanten in overleg over hoe we dit kunnen organiseren. Wij als FME nemen hierin alvast het voortouw. We beginnen metde elektrische componenten. Als we met elkaar helder hebben afgesproken wat we aanbieden, dan kunnen de voorstellen voor samenwerking met de inspecties volgen. Voor de industriesector zijn dat vooral de NVWA (voor machines en elektrisch materiaal), de IL&T (voor bouwproducten) en het Agentschap Telecom (voor elektronica en via internet aangesloten apparatuur).

Een ander punt is dat de overheid meer en beter toezicht moet houden op de zogenoemde CE-markering, vindt FME. Zie hiervoor ons eerdere artikel: Slecht toezicht CE-markeringen tast concurrentiepositie aan.