Duitse machinebouwers rekenen op forse omzetdaling in 2009

De Duitse machinebouwers voorzien voor 2009 een flinke daling van hun omzet: 15 procent minder dan dit jaar. In oktober zijn de nieuwe orders ingestort: 42 procent minder dan een jaar eerder. In het derde kwartaal daalde de orderintake met 23 procent.

Die cijfers heeft de VDW, de koepelorganisatie van Duitse gereedschapmachines , bekend gemaakt. Voorzitter Carl Martin Welcker denkt echter dat de industrie er nu veel sterker voor staat dan in de vorige recessie. Alleen al in de afgelopen drie jaren is de branche met ongeveer eenderde gegroeid. Dit jaar zal de totale omzet nog met 12 procent groeien tot 14 miljard euro, waarmee voor het derde achtereenvolgende jaar een record wordt geboekt.

‘Zonder dit nieuwe topresultaat en het doorschuiven van lopende orders naar het nieuwe jaar, zou de verwachting vermindering van de vraag nog veel dramatischer zijn.’  Welcker denkt dat de capaciteitsvermindering bij de fabrikanten in eerste instantie gerealiseerd gaat worden door tijdelijke arbeidskrachten naar huis te sturen, arbeidtijdsverkorting toe te passen of flexibele urencontracten met werknemers af te spreken.

Ook kleinere bedrijven wachten af
De Duitse machinebouwers merken vooral goed dat de automobielsector op de rem trapt. Carl Martin Welcker zegt dat deze branche de afgelopen maanden massaal de productie vermindert en dat weerhoudt nu ook kleinere en middelgrote toeleveranciers ervan om te investeren in nieuwe machines. De onzekerheid onder de klanten van de machinebouwers is sterk toegenomen. Daarom loopt nu ook de vraag naar standaard en universele bewerkingscentra sterk terug.

De VDW-leden zijn voor ongeveer 30 procent van hun bestellingen direct of indirect afhankelijk van de automobielindustrie. De VDW blijft overigens optimistisch over de toekomst. Vooral de medische techniek, energietechniek en nieuwe aandrijfconcepten blijven kansrijke sectoren.