Duidelijke taal in plaatbewerking – richtlijn data-uitwisseling in de maak

Het Centrum voor Ontwerp en Productie, de jongste FPT-sectie, werkt aan een nieuwe richtlijn voor het uitwisselen van data tussen uitbesteder en toeleverancier. Deze richtlijn moet een eind maken aan de problemen bij de uitwisseling van digitale bestanden in de plaatbewerking.

Dat zegt Ton Derks, voorzitter van het COP dat medio dit jaar door de Staalfederatie Nederland en de Federatie Productietechnologie is opgericht. Het is de branchevereniging van de CADCAM leveranciers, die nu zo’n negen leden telt. Ton Derks is in het dagelijks leven directeur van Radan, een van de COP-leden.

Volgens hem voldoen de huidige standaarden, zoals dsx en step, niet in de praktijk. ‘Het uitwisselen van data is tijdrovend, foutgevoelig en kostenverhogend’, vat hij de drie voornaamste punten van kritiek samen. En dat wreekt zich nu de series kleiner worden, doorlooptijd korter en prijzen onder druk blijven staan. Samen met de FDP en Staalfederatie Nederland heeft de COP daarom het initiatief genomen om een nieuwe richtlijn te ontwikkelen. Syntens ondersteunt dit project.

Eenduidigheid

In de plaatbewerking zijn er vier informatiedragers: stukslijsten worden meestal als excellbestand aangeleverd; algemene productinformatie als pdf-bestand; de 2D informatie als dexf-file en tot slot de geometrische 3D informatie als stepbestand. In de nieuwe richtlijn wil men een standaard vastleggen hoe je deze informatie doorgeeft, zoals het kleurgebruik, hoe je features aangeeft, hoe de kolomindeling eruit ziet van een excellbestand met daarin de stukslijsten. Kortom: er komt meer eenduidigheid. ‘Dat is nodig, want nu ontstaat 17 tot 19 procent van de fouten doordat de digitale data niet waren’, zegt Ton Derks.

Gaan partijen zich aan de nieuwe richtlijn houden, dan levert dat voordelen op in de totale keten, van uitbesteder tot toeleverancier, verwacht de voorzitter van het COP. Gegevens hoeven nog slechts een keer worden ingevoerd, war tijd en kosten bespaart en de foutkans vermindert. In de toekomst komen er, zo verwacht hij, nieuwe standaarden die al de verschillende data gaan integreren. Dan zullen ook toleranties in een dsx-file worden opgenomen.

FPT – Centrum voor Ontwerp en Productie