‘Dieptepunt van economische recessie is voorbij’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het vertrouwen in de economie onder CFO’s blijft laag, maar in het eerste kwartaal van 2009 lijkt een keerpunt te zijn bereikt. Desalniettemin zal de weg naar economisch herstel lang en pijnlijk zijn. Dit blijkt uit de CFO Survey van het eerste kwartaal van 2009, dat mede wordt uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg.

CFO’s verwachten in 2009 fors te moeten snijden in personeel en investeringen en voorzien ook een sterke daling van de winsten. Ze voorspellen dat de recessie nog zeker tot het einde van dit jaar zal duren. De eerste tekenen van herstel zullen op z’n vroegst in de eerste helft van 2010 te zien zijn.

CFO Survey is een samenwerking van de Universiteit van Tilburg, Duke University (Durham, North Carolina) en CFO Magazine. Elk kwartaal krijgen CFO’s in Europa, de Verenigde Staten, Azië en China vragen voorgelegd over hun verwachtingen voor de economie. Kees Koedijk, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg, is de grondlegger van de Europese tak van dit wereldwijde onderzoek. ‘De resultaten van dit kwartaal geven reden tot optimisme’, stelt Kees Koedijk. ‘Economisch herstel zal zeker nog op zich laten wachten, maar de financieel directeuren lijken aan te geven dat we het ergste hebben gehad.’

Hoewel de meerderheid van de CFO’s pessimistisch blijft, stijgt het aantal optimisten. De meerderheid van de financieel directeuren wereldwijd gelooft dat hun economie pas in 2010 zal gaan herstellen. Volgens de Europese CFO’s zal de recessie gemiddeld nog zestien maanden duren, 65 procent denkt dat het herstel in 2010 zal inzetten, 14 procent denkt pas in 2011 of later. Hun collega’s in de VS en Azië zijn iets minder pessimistisch: zij verwachten dat de recessie nog respectievelijk veertien en dertien maanden zal duren.

Geen vertrouwen in overheid

De meerderheid van de chief financial officers in Europa en de VS zegt geen vertrouwen te hebben in de financiële steunmaatregelen van de overheid. Minder dan de helft van de Europese CFO’s denkt dat de maatregelen daadwerkelijk effect zullen hebben, een kleine groep denkt zelfs dat ze negatief zullen uitpakken. In de VS verwacht zelfs 32 procent van de CFO’s dat de economie zal verslechteren door Obama’s herstelplannen. In China daarentegen gelooft 80 procent van de CFO’s dat de financiële steun van de overheid een positief effect heeft op de economie.