Column: Wisselvallig

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Tijdens de vele en uiteenlopende contacten met mkb-ondernemers die we als redactieteam hebben, horen we talrijke verhalen over de ontwikkelingen in de markt bij

Tijdens de vele en uiteenlopende contacten met mkb-ondernemers die we als redactieteam hebben, horen we talrijke verhalen over de ontwikkelingen in de markt bij de desbetreffende bedrijven. Ook tijdens de vorige week gehouden Precisiebeurs in Veldhoven, legden we onze oren maar eens weer te luister.

Hoe gaat het nu in de maakindustrie? Hoe staan we ervoor en hoe ziet de toekomst eruit? En de verhalen blijven erg wisselvallig.

Het ene bedrijf heeft schijnbaar geen enkele last van de financiële malaise, een ander gaat diep gebukt en weet niet hoe hij de komende maanden door moet komen. De overheid heeft inmiddels een helpende hand toegestoken. Bij een omzetdaling van 30 procent is het toegestaan medewerkers tijdelijk naar huis te sturen. Financieel springt de overheid dus bij als bedrijven het echt niet meer redden.

Voor zover onze redactie het kan overzien, lijkt de ‘schade’ binnen de maakindustrie dus nog wel enigszins mee te vallen. We horen ook dat veel bedrijven tot medio 2009 of zelfs tot 2010 gewoon vol zitten. Uiteraard worden de toeleveranciers richting de automotive wel zwaar getroffen.

Volgens diverse deskundigen hebben de bedrijven die wel ‘gewoon vol’ zitten dit aan hun eigen bedrijfsvoering te danken. Uiteraard in positieve zin. Dergelijke bedrijven werken dagelijks aan hun innovatief vermogen, ze beschikken over een breed en prima netwerk en hebben een (super)motiverende insteek. Deze drie pijlers die deze heren ondernemers in de afgelopen jaren ongetwijfeld hebben op- en uitgebouwd, betalen zich ten tijde van een recessie dus dubbel en dwars uit. Hierin te investeren is dus geen luxe.

Uiteraard houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen in de Nederlandse maakindustrie.

Reageren per email: rolfelling@vraagenaanbod.nl.