Column week 48: Terug naar de basis

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Wat hadden we er vroeger, en dat is toch al lang geleden, baat bij. De LTS, MTS en HTS. Prachtige opleidingen voor de Nederlandse maakindustrie. Vele jongeren maakten de bewuste keuze om de techniek in te gaan. En als de LTS achter de rug was, besloten veel jongens en meiden om lekker de handen uit de mouwen te steken en doken het arbeidproces in.

Diegenen die meer wilden, geen enkel probleem, doorstromen maar naar de MTS en wellicht vervolgens de HTS. Heerlijk de praktijkgerichte opleidingen. Met enige weemoed denk ik eraan terug.

Maar het moest anders, het vmbo kreeg gestalte. Feitelijk is dit ‘instituut’ nooit uitgegroeid tot een geslaagde opleiding. Het is in mijn beleving en ik denk van velen, een te breed, en zeker onoverzichtelijk geheel. Er zit weinig lijn in. Na het vmbo zijn er wel vele mogelijkheden om de praktijk in te gaan. Denk aan de vele praktijkgerichte mbo- en hbo-opleidingen die de roc’s aanbieden. Helemaal niet verkeerd.

Maar waar het in mijn ogen om gaat, is dat het primair onderwijs, de basisschool, de kinderen een bredere basis mee zou moeten geven. Niet alleen rekenen en taal, om het maar even te chargeren, maar ook bijvoorbeeld zorg en techniek. Meer praktijk dus op de basisscholen. Laat de jongens en meisjes maar ‘proeven’ aan het vak van constructiebankwerker, installateur of verzorgende. Daar is toch helemaal niets mis mee.

Wat we nu zien ontstaan, is dat vele bedrijven in de Nederlandse maakindustrie zich inzetten om de technici enthousiast te maken voor hun sector. Ze zetten complete en spiksplinternieuwe machines weg bij roc’s om zo jongeren te laten zien dat het werken in de maakindustrie nog niet zo verkeerd is. Prima natuurlijk, maar ligt deze verantwoordelijkheid niet bij het onderwijs in de breedste zin? Waar zit de overheid met hun onderwijsbeleid? Zo te zien zijn ze de weg van het bezuinigen ingeslagen.

Kijk maar naar de 30-plussers die zelf hun opleiding moeten betalen als ze toevallig een jaartje langer over de opleiding moeten doen. De zorg en de industrie kunnen hiervan weleens flink de dupe worden. En we hebben de vakmensen in de toekomst heel hard nodig. Zeker en vast.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren? E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl.