Blog Rolf Elling: Wees alert op de aanstaande bouweruptie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De bouwsector gaat goede tijden tegemoet. Dit blijkt onder andere uit de enorme stijging van de aanvragen voor een bouwvergunning. Deze zitten lekker in de lift.

In de eerste helft van dit jaar is er voor de bouw van bijna 31 duizend woningen een vergunning verleend. En dit betekent een verdubbeling in vergelijking met een jaar geleden.

Vooral de ‘bouwers voor de markt’ vroegen meer vergunningen aan, maar ook woningcorporaties lieten weer positieve groeicijfers zien. Niet alleen in de koopsector gaat het goed, ook zijn er bijna twee keer zoveel vergunningen aangevraagd voor huurwoningen.

Het betekent natuurlijk niet dat aannemers en bouwbedrijven direct kunnen starten met de bouw van de woningen, maar het geeft aan dat er de komende maanden, jaren er behoorlijk wat werk aan zit te komen. En dat heeft de bouwsector hard nodig, na jarenlange malaise.

Want de bouwsector heeft het wel erg zwaar te verduren gehad. De negatieve teneur startte in 2009 waarin de daling in de omzet van de bouw uitkwam op 4,5 procent. In 2010 kromp de omzet van de bouw nog harder: met 9 procent. Naast de burgerlijke en utiliteitsbouw verlegde de cisis zich naar de bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw. Tja, en dan heb je het gehele palet in de bouw wel te pakken.

Maar hieraan lijkt nu dus een einde te zijn gekomen. In 2011 was er al een klein, bescheiden en heel voorzichtig herstel. Dit positivisme zette door met uiteindelijk de uitermate goede verwachtingen voor de komende jaren.

Maar de groei heeft wellicht ook een keerzijde. Een klein puntje van zorg moet ik toch even aanstippen. De daling van het aantal bouwbedrijven in de afgelopen jaren, zou de expansie aan nieuwbouw wel eens kunnen vertragen. En daar zitten de opdrachtgevers natuurlijk niet op te wachten.

En wat te denken van de aan de bouw gerelateerde bedrijven, de toeleveranciers. Ook zij hebben in de slechte jaren (personele) maatregelen moeten nemen om de zaak draaiende te houden. Hebben deze toeleveranciers het vermogen om ook bij de opleving weer op tijd aan te haken. Hoe zit het met de flexibele schil en, als deze aanwezig is, kan er snel genoeg worden geschakeld. Gezien de tijdspanne kunnen de toeleveranciers hier nog tijdig op inspelen.

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: https://www.facebook.com/vraagenaanbod