Beneluxtrofee voor duurzaam thermisch verzinkt staal

Op 23 april 2009 zal voor de zevende maal de Beneluxtrofee worden uitgereikt voor een project met thermisch verzinkt staal of staal met een duplex-systeem (thermisch verzinken + een organisch coatingsysteem). Het project moet architecturaal of constructief innovatief zijn en in 2007 of 2008 in gebruik zijn genomen.

Een deskundige jury zal de uitslag vaststellen. Naast de trofee is er door de brancheorganisaties proGalva (Belgiƫ en Luxemburg) en Stichting Doelmatig Verzinken (Nederland) een prijzenbedrag van 7.000 euro beschikbaar gesteld.

Staalbouw is belangrijk. Dat de waarde van de staalconstructie door een goede conservering lang behouden blijft, is ook bekend. Maar dat dit door thermisch verzinken ook verantwoord kan, is nog veel te weinig bekend. Het thermisch verzinken wordt door architecten ook toegepast voor de kleur en het uiterlijk. Het metallisch oppervlak voegt zich naar vrijwel elke omgeving door reflectie van de omringende kleuren, zowel binnen als buiten. Wanneer nodig of gewenst, kan thermisch verzinkt staal met succes van een verf- of coatinglaag worden voorzien (duplex-systeem).

Als brancheorganisatie en kenniscentrum houdt de Stichting Doelmatig Verzinken zich bezig met het efficiƫnt en effectief gebruik van zink om staal te beschermen tegen corrosie. Aangesloten zijn Nederlandse bedrijven die eigen producten of in loon thermisch verzinken volgens NEN EN ISO 1461 (discontinu thermisch verzinken) en Nyrstar, producent van zink.