Bedrijfsleven en scholen in conclaaf over onderwijs voor houtbranche

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Stichting Hout en Meubel (SH&M) organiseerde onlangs voor de eerste keer een landelijke bijeenkomst waar zowel praktijkopleiders als mbo-docenten van de hout- en meubelopleidingen aanwezig waren. Deze ‘kruisbestuiving’ tussen bedrijfsleven en onderwijs is van groot belang voor de definitieve invoering van het competentiegerichte onderwijs per augustus 2010.

Naast onderwijsinhoudelijke informatie en  uitwisseling van ervaring en kennis, raakten de deelnemers geïnspireerd door de dynamische locatie van Würth in Den Bosch, leverancier van bevestigingsmiddelen en gereedschappen voor de hout- en meubelbranche.

Onder het motto CGO Gereed(schap) gingen de ruim negentig deelnemers aan de slag met competentiegericht onderwijs voor de hout- en meubelopleidingen. Via interactieve sessies, workshops en prikborden vond een constructieve uitwisseling plaats tussen onderwijs, bedrijfsleven en SH&M. Er werden tips en middelen aangereikt ter ondersteuning bij het leren in de praktijk of op school. Maar ook inventariseerde SH&M verbeteringen of suggesties voor uitbreiding van de ondersteunende middelen.


Tijdens  de opening onderschreef Peter den Dekker, general manager bij Van der Loo Yachtinteriors en het Beste Leerbedrijf 2008, het belang van goede communicatie en samenwerking tussen school en leerbedrijf. Tevens dient men goed te bekijken of de opleiding en het niveau passend zijn bij de leerling.

Namens de Hout- en Bouwbond CNV pleitte Gijs Wildeman ervoor de mbo-leerling centraal te stellen. Hij benadrukte het belang van nauwe samenwerking om te voorkomen dat de leerling tussen wal en schip geraakt.