Volop geïnvesteerd bij Ropema Metaal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Directeur en eigenaar Ron Janssen van Ropema Metaal heeft een heel goed jaar achter de rug. Er zit een duidelijke stijgende lijn in de omzet en het was een jaar waarin Janssen volop geïnvesteerd heeft in zijn bedrijf. Een volautomatische zaagmachine, een multifunctionele lastafel, nieuwe kantbank, diverse softwarepakketten en zo goed als klaar om met de bouw van een nieuwe hal te beginnen.

Dat zijn nogal wat investeringen in één jaar, vindt ook Ron Janssen. ‘Dit zijn investeringen die je kunt doen op het moment dat het goed gaat. Met de nieuwe ERP-software in combinatie met een urenregistratiepakket, willen we nog concurrerender zijn. Zeker omdat het automatiseren van kleine series een succes is en we steeds meer opdrachten krijgen, loont de aanschaf van een ERP-pakket. Het volledig automatiseren van onze processen is niet mogelijk, want we blijven afkanters. Maar aan de processen rondom de machine hebben we veel kunnen verbeteren, denk dan aan het instellen van machines en de logistiek. Door voor elke machine een aan de server gekoppelde laptop te plaatsen kunnen we papierloos werken, wat veel zoekwerk in mappen en dergelijke scheelt. De bouw van de nieuwe hal stond al langer op de planning maar gaat volgend jaar echt van start. De interne logistiek wordt dan veel efficiënter georganiseerd en er wordt ruimte gecreëerd voor toekomstige investeringen.

 

Gebrek aan goed personeel

Bij Ropema werken acht mensen, allemaal vakmensen. Het aantrekken van nieuw, goed opgeleid jong personeel is een algemeen probleem in de techniek en ook voor Janssen. ‘Het gebrek aan jong goed personeel is het enige dat de groei van Ropema zou kunnen stagneren. We zoeken mensen met een metaalachtergrond, maar er bestaat geen goed aansluitende opleiding meer zoals bijvoorbeeld de LTS van vroeger. We leiden nu vooral mensen intern op wat niet altijd meevalt zonder basiskennis. Eigenlijk zou de overheid weer een echte vakopleiding voor de metaal moeten instellen. Want de metaal is echt een vak, een heel mooi vak.’