Verspaner van rvs Anra gelooft in vakmanschap van zijn personeel

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

‘Dit jaar is een heel apart jaar. Aan de ene kant ging de olie- en gasindustrie onderuit, terwijl het er in andere sectoren hectisch aan toe gaat. Zo staan in de voedingsmiddelenindustrie de levertijden onder druk. Om onze producten te kunnen maken, houden we een levertijd aan van 21 tot 28 werkdagen. Maar in de voedingsmiddelenindustrie vragen ze regelmatig voor klantspecifieke producten een levertijd van soms maar 7 dagen.’

Dit vertelt Joep van Andel, directeur-eigenaar van Anra uit Raamsdonksveer. We vroegen hem hoe hij omgaat met dergelijke krappe levertijden. ‘Door trucjes toe te passen, op een andere manier plannen, en ruimte creëren in de machinecapaciteit. Maar we zoeken vooral overeenstemming met de klant door open kaart te spelen. We gedragen ons als een kameleon: daar waar mogelijk passen we ons aan. Hierdoor kunnen we steeds beter en sneller schakelen. Onze slogan is ‘doe wat je zegt en zeg wat je doet’. Wij zeggen onze klant eerlijk dat zeven dagen niet lukt, maar ook dat we het wel kunnen doen in tien dagen. En mochten we niet tot overeenstemming komen: nee is ook een antwoord. We willen geen spoedfabriek worden. Daar zijn andere bedrijven beter in’, vertelt Van Andel. Hij relativeert deze spoedklussen wel door op te merken dat ze maar een klein deel, tot 8 procent, vormen van de totale orderportefeuille.

 

Vakmanschap

Voor Van Andel is vakmanschap een groot issue. Zijn stelling is dat het vakmanschap afneemt als je al te rigoureus automatiseert. ‘Dat wil ik voorkomen. Als dat wel gebeurt, daalt de betrokkenheid. Mijn mensen moeten de indruk hebben dat ze waardevol zijn, voor mij zijn zij het belangrijkste in mijn bedrijf. Ik kan niet zonder hen, en zij kunnen niet zonder mij.’ Hierdoor is er weinig verloop en daar is hij trots op. ‘Wij automatiseren wel maar het is niet mijn doel om manloos te produceren.’

 

Roestvast staal

Anra is specialist in het verspanen van enkelstuks tot kleine series van 200 stuks, eenmalig en repeterende opdrachten van losse onderdelen tot complexe samengestelde delen. De niche waarin de verspaner werkt, is het verspanen en assembleren van roestvast staal, dat maakt momenteel 85 procent uit van de totale productenstroom.  Daarnaast verspanen ze ook materialen als staal, aluminium, kunststoffen en exotische materialen zoals alloy en monel.

Het bedrijf is in 1984 opgericht door Henk van Andel, de vader van Joep, die het bedrijf in 2002 heeft overgenomen. In dat jaar had hij 16 mensen in dienst. Tegenwoordig werken er 25 mensen inclusief de directie.  Het bedrijf beschikt over een machinepark van 16 machines (allemaal Okuma’s): 10 draaibanken, 5 bewerkingscentra en 1 zevenassige productiecel. Voor 2017 verwacht hij weinig verandering. In maart zal hij een bestaande draaibank vervangen door een nieuwe. De groei die Van Andel verwacht komt dan uit de aanschaf van deze nieuwe snellere machine.