‘Ontdek Hightech Almelo’ prikkelt de jeugd

Twaalf hightech maakbedrijven in Almelo zijn ruim acht jaar geleden gestart met het initiatief Ontdek Hightech Almelo. Deze ‘club van 12’ richt zich op jongeren vanaf het primair onderwijs tot en met het hbo en wetenschappelijk onderwijs.

‘Ontdek Hightech Almelo’ prikkelt de jeugd
Jolanda van der Kammen (rechts) en Julia Beunk.

Het doel van Stichting Ontdek Hightech Almelo is om kinderen al vroegtijdig in contact te brengen met techniek en wetenschap. Hiermee hopen zij hun interesse voor techniek aan te wakkeren. Beleven, ontdekken en zelf doen staan voorop.

Leuk en leerzaam

‘In het voortgezet onderwijs laten we de jeugd kennis maken met techniek door leuke en leerzame activiteiten op het gebied van wetenschap en techniek. Ook maken zij al kennis met de twaalf hightech bedrijven, bijvoorbeeld voor snuffelstages of andere schoolopdrachten. We organiseren daarnaast activiteiten tijdens de LOB-week op het voortgezet onderwijs.’

Jongeren die al voor een technische mbo, hbo of wo opleiding hebben gekozen, willen ze graag kennis laten maken met de twaalf hightech bedrijven. Ook bieden de bedrijven mogelijkheden voor stages, afstudeeropdrachten en natuurlijk bedrijfsbezoeken. Daarnaast stelt de stichting in samenwerking met diverse studie- en studentenverenigingen een jaarplanning samen vol lunchlezingen, excursies en andere activiteiten. Op die wijze laten zij de jongeren ervaren welke carrièremogelijkheden er in Almelo voor hen zijn.

Promoten

Jolanda van der Kammen van Aeronamic verzorgt samen met Julia Beunk van Urenco de pr voor de stichting. Ze belichten en promoten de activiteiten die Stichting Ontdek Hightech Almelo organiseert. ‘Zo hebben we in de meivakantie de Ontdek Hightech Almelo tour gehouden. Bijna duizend kinderen hebben met hun (groot)ouders deelgenomen aan de tour, waarbij op diverse mooie plekken in de binnenstad van Almelo leuke techniekproefjes gedaan konden worden. De deelnemers reageerden erg enthousiast.’

Techniek naar de klas

‘We geloven in het belang van wetenschap en techniek in het onderwijs, voor nu en in de toekomst. Daarom gaan we voor de tweede keer, naast onze events, wetenschap en techniek naar het klaslokaal brengen. Samen met de enthousiaste professoren van Mad Science toveren we klaslokalen om tot laboratoria en laten we leerlingen in aanraking komen met onderzoekend en ontwerpend leren. De pilot in oktober vorig jaar bij basisschool Het Letterveld in Almelo was een groot succes. Daarom zijn we sinds 18 mei van dit jaar weer gestart met de technieklessen, dit keer voor twaalf groepen 7 en 8 op meerdere basisscholen in Almelo. De lessen lopen tot 1 juli aanstaande. In vijf onvergetelijke workshops van 1,5 uur waar oude en nieuwe techniek de revue passeren, laten we deze leerlingen ervaren hoe leuk techniek is. Voor de basisscholen zijn hier geen kosten aan verbonden.’

Girls Kick-Tech

Dit jaar tijdens de Wereldmeisjesdag in oktober wordt er voor het eerst een Girls Kick-Tech event georganiseerd voor meisjes in de onderbouw van vmbo/havo/vwo. ‘Dit doen we omdat meisjes anders naar techniek en wetenschap kijken dan jongens. De stichting is momenteel druk bezig met de voorbereidingen, het wordt een mooi programma voor meisjes én moeders, waarin de verbinding tussen techniek en mensen centraal staat’, zegt Van der Kammen.

Samenwerking

Er is een fraaie samenwerking ontstaan tussen de twaalf Almelose bedrijven. Bijvoorbeeld: wanneer iemand solliciteert bij een van de bedrijven maar niet helemaal past in het profiel, dan wordt er contact opgenomen met een van de andere bedrijven om te overleggen of zij wellicht mogelijkheden hebben die beter bij de sollicitant passen. Zo is er dus constructief contact tussen de deelnemende bedrijven. Ook op andere hr-vlakken ontstaat er een mooie samenwerking.

‘Elk bedrijf heeft een afgevaardigde die de belangen van zijn/haar bedrijf vertegenwoordigt. Tijdens de contactmomenten kijken we naar welke ideeën er liggen en hoe we hier invulling aan kunnen gaan geven. Zo is er nu bijvoorbeeld besloten om ieder half jaar een open dag te organiseren waarbij we elke keer vier bedrijven openstellen die geografisch dicht bij elkaar liggen. Op die wijze kunnen we het voor de bezoekers zo gemakkelijk mogelijk maken om de vier bedrijven allemaal te bezoeken en – nog belangrijker – te leren kennen. Met als doel onze doelgroepen te laten zien hoe leuk het is om in de techniek te werken. Er liggen echt legio kansen op een mooie loopbaan in deze branche, en uiteraard vooral bij de twaalf hightech bedrijven in Almelo.

Over Ontdek Hightech

Techniek speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven maar tegelijk is er een steeds grotere vraag naar technisch geschoold personeel. Bedrijven staan te springen om technisch talent. Het is dus van groot belang dat meer jongeren techniek omarmen en kiezen voor een toekomst in de techniek. Daarom hebben twaalf hightech bedrijven in Almelo hun krachten gebundeld in stichting Ontdek Hightech Almelo. Vanuit dit gezamenlijke platform doen ze er alles aan om jongeren enthousiast te maken voor techniek én de kansen die er liggen, met name bij de vele hightech bedrijven in Almelo.

De twaalf

De twaalf deelnemende bedrijven zijn: ACtronics,  Aeronamic, Benchmark Electronics, Machinefabriek Boessenkool, Bouman Industries, ETC Nederland, Hollander Techniek, SFC Energy, Spit Electrical Mechanics, Tecnotion, Urenco Nederland en VDL ETG Almelo.