Kinderen enthousiasmeren voor metaaltechniek

Foto van: Kasper Weigand
Geplaatst door Kasper Weigand

Kennismaken met metaaltechniek. Dat is natuurlijk het leukst als je nog jong bent. Daarom verzorgt Jansen Metal Products uit Winterswijk techniekmiddagen voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Het initiatief heet Metal Skills Kids. Het bedrijf organiseert de techniekmiddagen samen met basisscholen voor kinderen van groep 7/8.

Kinderen enthousiasmeren voor metaaltechniek
Detail van een stalen dinosaurus die tijdens de workshops gemaakt kan worden. (Foto: Kasper Weigand)

In een veilige omgeving maken de kinderen kennis met metaaltechniek. Denk aan: (punt)lassen, instellen van een zaagmachine, boren, solderen, knippen, walsen en afwerken met een schuurband, vijl of borstel. De kinderen worden begeleid door ervaren metaalbewerkers bij het maken van leuke, nuttige en grappige producten van metaal (bijv. een dinosaurus, vliegtuig, helikopter, kerstster of fotolijsten. De techniekmiddagen duren ongeveer drie uur.

Samen met zijn compagnon Jochem Helmink heeft Roel Jansen van het Winterswijkse metaalbedrijf Metal Skills bedacht. Een hobbyproject eigenlijk. Hij vertelt hoe het project zich heeft ontwikkeld: ‘We geven workshops metaalbewerking’, vertelt Jansen. Het begon eigenlijk toen hij een buitenkachel voor zijn nieuwe huis wilde kopen. ‘Ik zag een ontwerp wat ik mooi vond, robuust, de lassen niet afgewerkt, stoer. Ik vond het een mooie kachel, maar ook ontzettend duur.’ Dat moest beter kunnen en daarnaast het zou natuurlijk nog stoerder zijn als je kunt zeggen, die kachel heb ik zelf gemaakt. Nog leuker wordt het als je dat met een groep vrienden kunt maken.

Met Helmink engineerde Jansen producten op een slimme manier waardoor ze maar op één manier in elkaar gezet kunnen worden. Zodat je ze daarna alleen nog maar hoeft af te lassen om hem stevigheid te geven. ‘Dat eigenlijk iedereen, ook al heb je twee linkerhanden, succes kan ervaren en een mooi product kan maken. Hoe tof zou het zijn als je dat met een groep vrienden of collega’s kunt doen, die ook allemaal zo’n kacheltje willen. En dan kan het ook goedkoop, want je kunt al die onderdelen in grotere hoeveelheden bestellen’, vertelt Jansen. Na een jaar hadden ze de eerste vier producten bedacht, een website gemaakt en begon het te lopen.

Jongeren

Toen Jansen bij het familiebedrijf kwam te werken, realiseerde hij zich dat ze als metaalbedrijf een probleem gaan hebben voor de toekomst. Steeds minder jongeren kiezen voor een baan in de metaal. Dat weten veel bedrijven en er zijn allerlei goede initiatieven om daar wat aan te doen. ‘Hier in Winterswijk hebben we een techniekdag, waar kinderen op een soort beursje rondlopen en worden verleid met allerlei giveaways. Maar het is allemaal wat beperkt’, vindt Jansen. Zo kwam hij op het idee om workshops kennismaking met techniek te gaan aanbieden aan de basisscholen in Winterswijk. ‘We beginnen met groep 7, net voordat ze een eerste keer een keuze moeten maken welke richting ze op willen. We proberen ze vroegtijdig in aanraking te laten komen met metaaltechniek. We hebben nu afspraken gemaakt met alle Winterswijkse basisscholen en op woensdag 8 december starten we met de eerste workshop Metal Skills Kids voor basisscholen groep-7. De Juliananschool en de Bataaf zijn de eerste scholen die bij ons te gast zijn op woensdag 8 december. De ouders/verzorgers kunnen hun kinderen ondertussen aanmelden via onze website: metalskills.nl/metalskills-kids/

Lassen

Alle groepen 7 van alle Winterswijkse basisscholen komen een keer in de fabriek een workshop volgen. Jansen Metal Products is gastheer, Metal Skills is het instrument. ‘Om drie uur sluiten we de fabriek en om half vier ontvangen we de kinderen. Onze medewerkers, de lassers, ontvangen op hun eigen werkplek een groepje van vijf, zes kinderen. En met die kinderen gaan ze aan de slag om iets te maken. Ze gaan echt zelf lassen en aan het eind van de dag gaan ze met een hun eigen productje weer naar huis. Naast een individueel product maken ze ook een groepsproduct. Daarvoor hebben we een oefening bedacht waarbij ze leren tekening lezen. Een soort puzzel om de onderdelen bij elkaar te zoeken. De professionele lasser aan elke tafel kiest dan van de individuele productjes de netste en mooiste las. Die leerling wint een klein prijsje. Zo proberen we eigenlijk een hele leuk dag te hebben.’

Positief

Jansen heeft de workshop al een getest met een klas en dat was erg geslaagd. De scholen in Winterswijk hebben ook positief gereageerd. Het idee is om het concept ook beschikbaar te stellen voor andere bedrijven in de (metaal)techniek. Als Jansen Metal Products dit jaarlijks doet, betekent dat wel dat het zo’n tien keer per jaar een aantal productieve uren misloopt plus de kosten voor de materialen. ‘Aan de andere kant hopen we hier over een tijdje eerste leerlingen en stagiaires aan over te houden en even daarna de eerste afstudeerders en werknemers. Dat is voor ons als familiebedrijf van groot belang’, besluit Jansen.