Eerste Shark ultrasone reinigingsmachine bij Matrex

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Hapert Gibac Chemie heeft de allereerste MOC reinigingsmachine van de Shark-serie in Nederland verkocht aan Matrex Molds in Hapert. De Brabantse high-end matrijzenmaker was al enige tijd op zoek naar een compacte ultrasone reinigingsmachine en vond die bij leverancier Gibac uit Apeldoorn.

De Shark 50 staat inmiddels in de werkplaats en levert een enorme tijdswinst en dus kostenbesparing op voor Matrex. De machine is in werking te zien op de stand van Gibac op de Techni-Show en behoort tevens tot één van de 35 innovators voor de Techni-Show Innovatie Awards.

Kwaliteit reiniging

De Shark MOC is een heel compacte reinigingsmachine die ultrasoon kan wassen, spoelen en drogen ineen. De installatie bestaat uit een roterende korfdrager en twee behandelingskamers. In twee opslagtanks worden de benodigde vloeistoffen bewaard. Alle componenten van de installatie zijn als geheel met elkaar geïntegreerd. Er is uitsluitend elektriciteit, water en perslucht nodig. ‘Naar zo’n machine waren wij al een tijdje op zoek’, vertelt mede  eigenaar van Matrex Molds Ad Jansen. ‘Voorheen maakten we gebruik van een spoelbak voor het reinigen van onze producten, maar dat was niet nauwkeurig genoeg. Soms moest een product wel vijf keer schoongemaakt worden. Met deze machine hebben we producten binnen 10 minuten helemaal schoon en de kwaliteit van de reiniging is vele malen hoger. We hebben nu geen discussies meer of gemeten intolerantie een gevolg is van verkeerde berekeningen of onzorgvuldig schoonmaken. De machine van Gibac levert ons dus een behoorlijke tijd- en kostenbesparing op, maar we kunnen ook een hogere kwaliteit van onze producten garanderen. Ik kan de machine nu al geen dag meer missen en reinig zelfs al producten voor derden.’

Verloren spoeling

Volgens Rob Arts, technical area manager bij Gibac, is de Shark MOC uniek door zijn compactheid. ‘Het is een hele complete en compacte machine die kan  wassen, spoelen en drogen ineen, beschikt over ultrasoon, een olieafscheider, filters en eventueel een warmeluchtdroger. Daarnaast kan er een verloren spoeling toegevoegd worden, dat houdt in dat de producten nog een keer extra gespoeld worden om het reinigingsmiddel helemaal te verwijderen. ‘

Matrex

Matrex Molds is gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van hoogwaardige spuitgietmatrijzen, zowel  enkelvoudige als meervoudige etagematrijzen. Matrex werkt vooral voor de verpakkingsindustrie, voedingsindustrie en de medische markt en heeft ongeveer dertig mensen in dienst. Matrex heeft een uitgebreid eigen machinepark en doet alles in eigen huis, van de engineering tot de vervaardiging.

Gibac Chemie, hal 8, stand D.035