CE: wat is de stand van zaken

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

CE, ofwel de Europese wetgeving voor het op de markt brengen van producten, is ondertussen wel bekend. De meeste fabrikanten zijn ook redelijk op de hoogte van de voor hun product geldende regels, merkt Paul Hartgers, technologie-adviseur bij PKM.

 

Over de achtergrond van de regels is vaak minder bekend. En dat kan voor verwarring zorgen. Er blijken toch altijd weer marktpartijen te zijn die verkeerde informatie verstrekken, vaak vanuit onkunde, vaak ook om er eigen voordeel mee te behalen. Helaas zijn er ook inspecties (ILT, Inspectie SZW) die fouten maken op dit vlak. Niet iedereen lijkt te weten dat normen bijna nooit verplicht zijn (behalve bij bouwproducten), en dat de Europese wetgeving de verantwoordelijkheid bij de fabrikant legt.

Het voordeel van CE is dat er voor de hele EU dezelfde regels gelden. Hoe fijn dat is, merken vooral bedrijven die buiten de EU willen gaan exporteren. Omdat alle richtlijnen in alle Europese talen gratis te downloaden zijn en omdat voor elke richtlijn er toelichtingen geschreven zijn, is exporteren binnen de EU vele malen gemakkelijker dan erbuiten.

De opzet van CE-markering is duidelijk: er zijn voor producten en productgroepen specifieke richtlijnen (wetten) opgesteld. Hierin staat omschreven aan welke eisen het betreffende product moet voldoen. Tevens wordt aangegeven hoe de fabrikant tot CE-markering kan .De fabrikant kan nu zelf aan de slag om zijn product aan de gestelde eisen te laten voldoen.

De richtlijnen zelf zijn niet erg gedetailleerd en dat is met opzet gedaan. De richtlijn geeft alleen de eisen aan, de wijze waarop aan deze eisen moet worden voldaan, mag de fabrikant zelf bepalen. Als een fabrikant niet weet hoe aan een eis kan worden voldaan, is er een zeer grote hoeveelheid geharmoniseerde normen beschikbaar die aangeven hoe dat zou kunnen.

Op zich is CE-markering dus een prima systeem met grote vrijheid voor elke fabrikant, maar met voldoende informatie om aan de wettelijke eisen te kunnen voldoen.

Kijk voor meer informatie over CE in de CE-kennisbank van de Metaalunie: Metaalunie CE-kennisbank

De CE-vraagbaak van PKM is te bereiken via email: hartgers@pkm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *