Britse stormvloedkering dankzij Nederlandse metaalbouwer Hollandia (video)

Bij staalconstructiebedrijf Hollandia in Krimpen aan de IJssel wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van twee verticale segmentdeuren voor de Britse stormvloedkering ‘BostonBarrier’. Deze ‘Wet Dock Gates’ van circa 100 ton, worden als secundaire noodkering geïnstalleerd bij de ingang van de haven.

Britse stormvloedkering dankzij Nederlandse metaalbouwer Hollandia
Foto: Hollandia

De deuren beschermen niet alleen tegen storm en overstroming vanaf de Noordzee, ook houden ze het water in de haven op peil zodat de schepen niet droog vallen bij eb. Het getijdeverschil in rivier The Haven, die in open verbinding staat met de Noordzee kan oplopen tot wel 5,8 meter. In 2019 bouwde en installeerde Hollandia ook de primaire noodkering, een horizontale segmentdeur van dertig meter breed die stroomopwaarts de gehele rivier kan afsluiten bij dreigende overstroming. Beide noodkeringen maken deel uit van het Boston Barrier Flood Protection Project dat zo’n 14.000 huishoudens in het achterland van Lincolnshire moet gaan beschermen tegen overstromingen.

Aan Rijmond legt Patrick Bos, projectleider van de Boston Barrier, het project uit: ‘Er is een basisplan gemaakt van wat voor kering de Britten kunnen gebruiken. Dat hebben ze in de markt gezet naar aannemers toe. Die aannemers zijn gaan zoeken naar partijen die staal- en werktuigbouw kunnen leveren. En wij staan er bekend om dat wij bewegend staal leveren. In dit geval hebben wij met onze partners de beste prijs kunnen neerleggen.’

Lees hier meer over het project.