Technisch personeelstekort oplossen met AI

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De Nederlandse start-up Perry heeft succesvol 1,6 miljoen euro opgehaald om de druk op technisch personeel in Europa te verlichten. Het jonge bedrijf, opgericht door Laurens Feenstra en Arie Kuiper in maart van dit jaar, richt zich op het ontwikkelen van AI-gedreven technologieën die de werkprocessen van technici efficiënter maken.

Tags:
Van links naar rechts: Arie Kuiper, Pim Verschuuren, Bente Bak, Laurens Feenstra

Perry biedt een oplossing voor het groeiende probleem van het tekort aan technisch personeel. In plaats van traditionele handleidingen en documenten, levert de start-up visuele werkinstructies die zich automatisch aanpassen aan de specifieke werksituatie, mede dankzij kunstmatige intelligentie. De technologie is ontworpen om de productiviteit van technici te verhogen, faalkosten en veiligheidsrisico’s te verlagen en het werk te vergemakkelijken.

Volgens Arie Kuiper biedt de technologie niet alleen praktische voordelen, maar laat het ook zien hoe AI daadwerkelijk impact kan hebben op de werkvloer. ‘Door AI direct beschikbaar te maken voor technisch personeel, kunnen zij sneller problemen oplossen en veiliger werken. Dit is een goed voorbeeld van hoe technologie in de praktijk een wezenlijk verschil kan maken’, aldus Kuiper.

De software van Perry is speciaal ontwikkeld om in samenwerking met monteurs te functioneren. Het bedrijf heeft veel veldonderzoek gedaan en de technologie getest op locatie, zodat het niet alleen in theorie werkt, maar ook daadwerkelijk gebruiksvriendelijk is voor de technici op de werkvloer. ‘Veel tools zijn ontworpen voor het management, maar wij hebben bewust de focus gelegd op de technici die daadwerkelijk het werk uitvoeren’, legt Feenstra uit.

Oplossing voor personeelstekort

Het initiatief komt op een cruciaal moment: heel Europa kampt met een chronisch tekort aan technisch personeel. Het aantal technisch werkenden in de afgelopen twee decennia is met zo’n vijftien miljoen afgenomen, een trend die zich door vergrijzing en beperkte instroom steeds verder voortzet.

De technologie van Perry speelt in op deze trend door niet alleen nieuwe technici sneller op te leiden, maar ook bestaande vakmensen beter te ondersteunen. Werkinstructies worden automatisch vertaald en aangepast aan het taalniveau van de gebruiker, waardoor vakmensen uit verschillende Europese landen effectief kunnen samenwerken, van Polen tot Portugal.

Slimmer opleiden en beter begeleiden

Laurens Feenstra wijst erop dat het tekort aan technisch personeel niet alleen een kwantitatief probleem is, maar ook een kwalitatieve uitdaging. ‘Er is tegelijk personeelstekort en werkloosheid. Dit laat zien dat we mensen slimmer moeten opleiden en effectiever moeten begeleiden’, zegt Feenstra. Met de inzet van AI wil Perry de technici sneller aan het werk krijgen, vooral in sectoren die essentieel zijn voor de toekomst van Europa, zoals de energietransitie.

De eerste klant van Perry, kabellegger Van Vulpen, maakt al gebruik van de technologie voor het opleiden en ondersteunen van medewerkers in de energie-infrastructuur. Dit toont aan dat de AI-oplossing al in de praktijk werkt en helpt bij het verlichten van de druk op de sector.

Groeiplannen

Met de recent opgehaalde investering heeft Perry de mogelijkheid om snel op te schalen. Het bedrijf heeft al nieuwe medewerkers aangenomen op het gebied van AI-engineering en gebruikersonderzoek. Het groeikapitaal zal worden ingezet om het team verder uit te breiden, de software verder te ontwikkelen en de technologie uit te breiden naar andere Europese landen, waaronder Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Tags:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *