Trends in veilingen industriële machines

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Het industriële veilinghuis Surplex verkoopt jaarlijks meer dan 55.000 machines met online veilingen en is met name actief in de hout- en metaalbewerkingsindustrie. Kijkend naar de verkopen van de afgelopen 3 jaar zet Surplex de trends in industrieel veilen op een rij.

Trends in veilingen industriële machines

De machines die geveild worden door Surplex zijn afkomstig uit bedrijven die herinvesteren in machines, faillissementen of bedrijfsbeëindigingen. Van klein handgereedschap, afkortzagen, draaibanken, kolomboren tot grote persen van een paar ton. De machines die per veiling worden aangeboden vinden aftrek bij maakbedrijven over de hele wereld. 

De machines die het altijd goed doen zijn met name draaibanken, heftrucks, kranen en zaagmachines. Daarnaast zijn compressors, werkplaatsuitrusting en verpakkingsmachines altijd en overal gewild. Het zijn items die ieder maakbedrijf – klein of groot – wel nodig heeft, ook vanwege de strikte veiligheidseisen in Nederland. ‘De arbowetgeving dicteert dat werkers niet meer dan 25 kilo zelf mogen tillen. Een bovenloopkraan is in veel fabrieken en werkplaatsen daarom een must. Ook zien we dat de kwaliteit en daarmee de vraag naar bijvoorbeeld een draaibank van TOS uit de jaren 80 groot blijft. Het zijn ijzersterke machines, die hun werk na al die jaren nog steeds naar behoren doen,’ aldus Martijn van Schie, acquisitiemanager bij Surplex.

Computergestuurde machines in opkomst

De eerste generatie CNC (computer numerical control) gestuurde machines, uit de jaren 90, komt de afgelopen jaren terug in het aanbod van Surplex. Deze machines werken aan de hand van computerprogrammering, kunnen stand alone draaien, daarmee de personeelskosten ver terugdringen en zijn multi-inzetbaar. ‘Ze vinden dan ook vrijwel direct een nieuwe eigenaar. Met name in het buitenland is er veel vraag naar. De machines gaan ook lang mee. Waar een CNC machine in een eerste leven bijvoorbeeld een auto in elkaar draaide, kan het nu zeer precies oliepijpleiding-onderdelen maken, of puntjes van balpennen bewerken.’

Precisiewerk

De Nederlandse maakindustrie is al een aantal jaren in beweging. Zo verplaatsen de massaproductie en de daarbij behorende machineparken zich steeds meer naar lagere loonlanden en concentreert Nederland zich op precisiewerk, waar vaak een CNC Machining Centre bij nodig is. Denk aan bedrijven die draaien op zeer specialistische kennis, technologie en robotica in hun productieproces. ‘We zien de laatste jaren ook dat de machines die veel begeleidend personeel behoeven, zoals een plaat metaalbewerkingsmachine, in Nederland steeds minder afzet vinden,’ gaat Van Schie verder. ‘Die worden eerder verkocht aan Oost-Europese of Indiase bedrijven, waar de personeelskosten lager zijn.’ Nederlandse machines doen het overigens sowieso goed in het buitenland. Nederland, maar bijvoorbeeld ook Zwitserland staan namelijk bekend om hun uitstekende onderhoud en kwaliteit.

Steeds meer B-merken in machinerie

Het lijkt erop dat Azië, China en Turkije steeds vaker goedkopere copycats van veelgevraagde machines maken, waarvan de kwaliteit erg wisselend is. Deze machines zijn minder in trek in West-Europa, legt Van Schie uit. In de hout-en metaalindustrie zijn er tien merken die blijvend populair zijn, ongeacht leeftijd van de machine. Denk aan Amada, Deckel, Bystronic, SCM en Citizen. ‘Bij een OKUMA, ook al is die al wat ouder, weet je zeker dat je goed zit.’ De oudste machine die ooit door Surplex is geveild kwam zelfs uit 1908. Het online veilinghuis ziet dat bedrijven in eerste instantie vaak kiezen voor één vast en gevestigd merk waarvan ze hun hele machinepark aanschaffen. Ook om in servicekosten efficiënter te zijn.

Waarom veilen?

Vijf redenen waarom maakbedrijven hun machine-inboedel laten veilen

1. Overtollige machines: vanwege herziening van het productieproces en het drukken van de kosten. Sommige machines vereisen moeilijk te vinden technisch geschoold personeel of (te) hoge loonkosten.

2. Moderniseren en herinvesteren: met name in de Nederlandse maakindustrie staat ‘het nieuwste van het nieuwste’ hoog in het vaandel. Eens in de zoveel tijd besluiten bedrijven hun machinepark volledig te vernieuwen, omdat de techniek sneller gaat dan de machine, ze sneller willen produceren of eens iets nieuws uit willen proberen.

3. Normen en eisen: in Nederland gelden (ten opzichte van andere landen) strenge eisen als het gaat om veiligheid. Om de zoveel tijd moet een deel van het machinepark dan ook worden vernieuwd.

4. Bedrijfsbeëindiging: dit geeft eigenaren de mogelijkheid toch nog veel waarde te halen uit de activa. Een veiling levert vaak meer op dan directe verkoop. Zo kan een freesmachine een welkom extra zakcentje opleveren voor de oude dag of startkapitaal voor een nieuwe onderneming.

5. Faillissement: gedwongen moeten stoppen is vreselijk. Dan is het extra fijn om mogelijke schulden snel te kunnen afbetalen, bijvoorbeeld met de opbrengst van het machinepark. Hoe hoger de veilingopbrengst, hoe lager de restschuld, des te sneller de ondernemer weer door kan. ‘Vaak adviseren wij ondernemers om, zodra een faillissement dreigt, de opties voor een veiling direct te onderzoeken. Dan houd je meer controle en blijf je zelf in de lead, voordat de curator aan bod komt,’ licht Van Schie toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *