5 Trends in de fijnmechanica

Geschreven door Jur De Dalie

De fijnmechanica is al decennialang de sleutel voor de hoge kwaliteit en veiligheid in sectoren als de lucht- en ruimtevaart en de medische techniek. Met de ontwikkelingen van de productietechnologie ontstaan nieuwe trends, die de grenzen van de mogelijkheden verder opschuiven – van 3D-print tot intelligente productienetwerken. Maar niet alleen nieuwe machines kunnen bijdragen aan de vooruitgang in de sector

In veel belangrijke industrietakken spelen fijnmechnica een essentiële rol – in de lucht- en ruimtevaart, in de autosector, in de medische techniek en in andere gespecialiseerde vakgebieden. Precesie is in al deze sectoren niet alleen een kwestie van kwaliteit, maar ook van veiligheid en goed functioneren. De ontwikkelingen op dit gebied zijn de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen, en ook voor de toekomst lijken er belangrijke innovaties op komst. Maar welke trends zijn al te herkennen? En hoe kunnen bedrijven deze dynamische en veeleisende marktsituatie bijbenen?

Als precisie van groot belang is

Bij fijnmechanica is doorslaggevend dat ieder component exact past en dat de correcte werking van een systeem gegarandeerd wordt. Dit uiterst precieze ambacht heeft een lange geschiedenis.

In de industriële revolutie maakte de fijnmechanica enorme ontwikkelingen door. Want door de ontwikkeling van spoorwegen, oorlogsmateriaal en de eerste vliegtuigen werden optimale precisie en betrouwbaarheid steeds onmisbaarder. Door de strengere vereisten werd de industrie ertoe gedwongen om innovatieve onderdelen voor machines te ontwikkelen.

Een belangrijke ontwikkeling was de introductie van CNC-machines (CNC: Computer Numerical Control) in de jaren ’50 van de 20e eeuw. Deze innovatie markeert een cruciaal omslagpunt. Daardoor werd het namelijk mogelijk om fijnmechanica grotendeels te automatiseren en onnauwkeurigheden door handwerk te voorkomen.

Nieuwe trends in de fijnmechanica

Van de industriële revolutie tot nu is de fijnmechanica steeds verder ontwikkeld. 5 voorbeelden van actuele trends, die het potentieel hebben om productieprocessen en -technologie blijvend te beïnvloeden:

1. Verdere ontwikkeling van 3D-printers

Door 3D-printen is de additieve productie steeds beter in staat om complexe onderdelen uit meer verschillende soorten materialen met verbeterde eigenschappen te produceren. Dit is bijzonder belangrijk in de medizische techniek of voor de lucht- en ruimtevaart – sowieso de sectoren met de strengste vereisten. Bij deze inzetgebieden kan het gebruik van nieuwe materialen een enorme vooruitgang betekenen.

2. Gebruik van slimme materialen en sensoren

In de autosector en medische techniek kunnen onderdelen met geïntegreerde sensoren en intelligente materialen, die op veranderingen in de omgeving reageren, worden toegepast. Dit kan de veiligheid, efficiëntie en functionaliteit van de producten flink verbeteren. Deze onderdelen kunnen realtime gegevens over de toestand van de auto of het medische apparaten leveren om preventief onderhoud en een betere verzorging van patiënten mogelijk te maken.

3. Digitale tweelingen en simulaties

Door gebruik te maken van digitale tweelingen en uitgebreide simulaties kunnen bedrijven ontwikkelingscycli versnellen en de efficiëntie van hun productieprocessen duidelijk vergroten. Deze technologiën maken het mogelijk om de prestaties van producten en processen virtueel te testen en te optimaliseren, voordat er fysieke modellen gemaakt worden. De voordelen strekken van kostenbesparingen en kwaliteitsverbeteringen tot een snellere marktintroductie.

4. Intelligente productienetwerken

Het gebruik van intelligente productienetwerken op basis van IoT (Internet of Things), AI en realtime gegevensanalyse, maakt naadloze coördinatie en optimalisatie van productieprocessen mogelijk. Gekoppelde systemen dragen er aan bij dat productielijnen flexibeler reageren op veranderingen en dat grondstoffen en andere bedrijfsmiddelen efficiënter gebruikt kunnen worden. Daarnaast kan hierdoor de productieplanning worden geoptimaliseerd, de doorlooptijd korter worden en kan er sneller worden ingespeeld op veranderende eisen en marktontwikkelingen.

5. Herbruikbaarheid en recycling

De ontwikkeling van gemakkelijk recyclebare of herbruikbare onderdelen gaat een belangrijke rol spelen voor een duurzame toekomst. Dit speelt met name in de autosector, waar de transitie naar elektrische voertuigen en de noodzaak de uitwerkingen op het milieu te verkleinen steeds belangrijker worden.

Kwaliteit waarborgen, kosten verlagen: gebruikte machines als oplossing

In de fijnmechanica is het gebruik van hoogwaardige machines absoluut noodzakelijk. Maar aan het nieuw aanschaffen van zulke speciale machines hangt een fors prijskaartje, dat met name voor kleinere bedrijven of startups een probleem kan zijn. De handel in gebruikte machines biedt een praktische en voordelige oplossing. Hier zijn ook kwalitatief

hoogwaardige machines te vinden, die naadloos in bestaande productieprocessen geïntegreerd kunnen worden en die een solide uitgangspunt voor fijnmechanische productie bieden.

Industrieel veilinghuis Surplex organiseert regelmatig veilingen, waarbij bedrijven de gelegenheid krijgen om hun machinepark met hoogwaardige gebruikte machines te upgraden – ook op het gebied van fijnmechanica. Zo worden op dit moment door de sluiting (vanwege pensionering) van FLEXIBLE MACHINE SYSTEMS Ltd., een grote technische onderaannemer uit Engeland, meer dan 400 machines geveild. De veiling is verdeeld over twee dagen: Op 12.03 kan worden geboden op de goed onderhouden, bijna zo goed als nieuwe precisiemachines van het bedrijf. Op 13.03 komen andere machines voor metaalproductie en overige machines onder de hamer. Sommige machines, bijvoorbeeld een Matsuura MAM 72-35V, Mazak Qcuik Turn Smooth 350MY of de MAZAK Optiplex Nexus 3015 Fiber zijn ook voor directe koop beschikbaar. De machines kunnen op afspraak op locatie in West Sussex of in een virtuele 3D-rondleiding worden bezichtigd.

Surplex kenmerkt zich bij de aankoop van gebruikte machines vooral door de uitstekende dienstverlening. Klanten profiteren van uitgebreid advies en een transparante afhandeling van de aankoop, waardoor het veel gemakkelijker wordt om gebruikte machines te kopen. Van koop tot aflevering wordt een totaalservice door één partij geboden.

Afbeelding 1
Lucht- en ruimtevaart, medische techniek en autoproductie – in sommige sectoren is het essentieel dat componenten uiterst nauwkeurig geproduceerd worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door uiterst nauwkeurige mechanica. (© Monkey Business Images / Shutterstock.com).

Afbeelding 2
Ook gebruikte machines kunnen aan de strenge eisen die aan fijnmechanica worden gesteld voldoen – bijvoorbeeld de Matsuura MAM 72-35V, die bij Surplex ook voor directe aankoop beschikbaar is. (© Surplex).

Afbeelding 3
Ook op de markt voor gebruikte machines zijn er nieuwe trends. De precisiemachines uit de veiling kunnen virtueel worden bezichtigd in een 3D-rondleiding. (© Surplex).

Over Surplex

Surplex is een van de toonaangevende Europese industriële veilinghuizen en handelt wereldwijd in gebruikte machines en bedrijfsinrichtingen. Het 18-talige veilingplatform Surplex.com registreert jaarlijks ongeveer 50 miljoen paginabezoeken. Op meer dan 800 online veilingen worden per jaar meer dan 55.000 industriële goederen verkocht. De onderneming met vestiging in Düsseldorf heeft kantoren in 16 Europese landen. Meer dan 220 werknemers uit 20 landen zorgen voor een jaaromzet van meer dan 100 miljoen euro.

Contactpersoon

Media
Dennis Kottmann Head of Marketing +49 211 422737-28 dennis.kottmann@surplex.com

Veiling
Leigh McCarron Projectleider +44790 1502682 leigh.mccarron@surplex.com