Zonwering bespaart energie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Nieuwegein Uit TNO-onderzoek blijkt dat buitenzonwering het onbekende wapen is om energie te besparen. Als in de ontwerpfase van de bouw zonwering direct wordt meegenomen, kan dit energiegebruik voorkomen.

Bij toepassing van automatisch geregelde buitenzonwering gedurende de zomer, kan voor kantoren gemiddeld 19 procent op energie worden bespaard en voor woningen gemiddeld 7,5 procent. Romazo, de branche-organisatie voor rolluiken, markiezen en zonweringsbedrijven, heeft TNO opdracht gegeven de energie-effecten van automatisch geregelde buitenzonwering voor verwarmen en koelen van voor Nederland representatieve gebouwtypen te onderzoeken. De resultaten daarvan liegen er niet om volgens Martin Straver, branchemanager van Romazo.

Energiebesparing

TNO toont met het onderzoek aan dat de resultaten van een effectief gebruik van buitenzonwering op het besparen van energie groot zijn. Uit het onderzoek blijkt dat het effect op de energiebesparing het grootst is als automatisch gereguleerde buitenzonwering alleen in de zomer wordt gebruikt. ‘s-Zomers kan dan veel minder worden gekoeld. En als de automatische zonwering ‘s-winters is uitgeschakeld, zorgt de zon voor de nodige opwarming, zodat op verwarming wordt bespaard.

Een op de juiste wijze aangebrachte en in gebruik gestelde buitenzonwering, kan een enorme impact hebben op het voorkomen van energiegebruik en daarmee op de energierekening. Daarnaast biedt zonwering de nodige comfort op de werkplek. Zonwering moet daarom in de ontwerpfase bij de bouw worden meegenomen, aldus Romazo. Zonwering vormt nu helaas nog te vaak een sluitpost op de begroting. Helaas is het vaak zo dat als de problemen zich al hebben voorgedaan, zonwering in beeld komt als oplossing voor licht- en warmteoverlast.