Actueel

Medewerkers Rotocoat voeren actie voor verbeteren zwaarwerkregeling

Medewerkers van verzinkerij en poedercoatingbedrijf Rotocoat in Heerhugowaard voeren op 14 maart actie tijdens hun pauze. De vakbondsleden gaan de handtekeningen die zij hebben ingezameld overhandigen aan de directie.

Een door Rotocoat thermische verzinkte fietsenstalling. (Foto: Rotocoat)

Daarnaast vragen de actievoerders de directie een verklaring te ondertekenen om de huidige, landelijke regeling voor zwaar werk te verbeteren en structureel te maken. Als dat niet gebeurt moeten ook Rotocoat-medewerkers die zwaar werk doen tot na hun 67ste doorwerken.

‘Als Den Haag niet gaat bewegen gaat het mis. Het kan niet zo zijn dat je nu zwaar werk doet en pas met pensioen kan als je ziek en versleten bent. We voeren nu actie in de sectoren waar veel zwaar werk gedaan wordt., Dat zijn nu nog vriendelijke acties maar die veranderen van karakter als er niet bewogen wordt,’ zegt Piet Rietman, die als FNV-penningmeester over het vroegpensioen gaat.

Mike Beltzer, actief FNV-lid bij Rotocoat, vult aan: ‘Wij doen hier bij Rotocoat zwaar werk, doorwerken tot na je 67ste is voor veel van mijn collega’s niet haalbaar. De zwaarwerk-regeling moet daarom blijven én verbeterd worden.  Het bedrag voor vroegpensioen moet omhoog zodat eerder stoppen met werken ook voor mensen met een lager inkomen haalbaar is.’

RVU-regeling

In 2019 werd in het pensioenakkoord afgesproken dat er een regeling zou komen voor mensen met zwaar werk. Deze tijdelijke zogenoemde RVU-regeling, die tot eind 2025 loopt, maakt het mogelijk voor mensen met zwaar werk om tot drie jaar eerder te stoppen met werken. De gesprekken tussen de FNV en werkgevers over het verbeteren en structureel maken van deze regeling zijn echter geklapt.

De FNV heeft in de onderhandelingen de volgende eisen gesteld: Ten eerste wil de vakbond dat de regeling permanent wordt, dat biedt iedereen perspectief op eerder stoppen met werken.

Ten tweede blijkt uit cijfers dat het financieel niet voor iedereen haalbaar is om aan de regeling deel te nemen. Werkgevers mogen maximaal een bedrag van 2.182,- euro bruto per maand uitkeren aan de werknemers. Daarboven komt er een ‘boete’ overheen. De FNV pleit voor een verhoging van dat boetevrije bedrag.

Tot slot wil de bond dat de cao-partijen bepalen wat zwaar werk is. Werkgevers en vakbonden weten het beste waar zwaar werk voorkomt.

De redactie

Recent Posts

Stevast techniek: ‘Positief verrast’

Stevast Techniek uit Beilen is voor de tweede keer aanwezig op Maakindustrie Expo. ‘Vorig jaar…

2 uur ago

Ontmoeten relaties en zoeken naar personeel

Maakindustrie Expo in Evenementenhal Hardenberg is een tweedaags event (15 en 16 mei) voor de…

2 uur ago

Consolidatie in metaalbewerking zet door

Metaalbewerkende bedrijven kregen de afgelopen jaren veel voor hun kiezen, denk aan aanhoudende personeelstekorten, hoge…

20 uur ago

WBSO-steun leidt tot recordinvesteringen in innovatie

Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en…

21 uur ago

Ultimatum zwaar werk-regeling verlopen, acties dreigen

Het ultimatum dat FNV, CNV en VCP het demissionaire kabinet hadden gesteld over het vroegpensioen…

21 uur ago

Herstel voor de staalmarkt op komst?

Op dit moment lopen de meningen over de marktontwikkelingen sterk uiteen. Onzekere energieprijzen, hoge inflatie-…

21 uur ago