Export Chinese plaatwerkmachines groeit sterk

Moeten de Duitse machinebouwers in de plaatwerkindustrie zich zorgen maken om de Chinese concurrentie? Die vraag wierp de VDW op tijdens BlechExpo in Stuttgart. De export van omvormtechnologie door Chinese machinebouwers is dit jaar namelijk met 25 procent gestegen. Volgens de Chinese machinebouwassociatie doordat de fabrikanten gedwongen zijn hoogwaardigere producten te leveren, die dus ook geschikt zijn voor export.

Sylke Becker, bij de VDW verantwoordelijk voor pr, presenteerde deze cijfers op de plaatwerkbeurs BlechExpo in Stuttgart. China is voor de machinebouwers een belangrijke markt voor plaatwerktechnologie. Met een wereldwijd marktaandeel van 33 procent is het de grootste markt, gevolgd door de VS en daarna Duitsland. Meestal gaat het bij dit soort cijfers over de afzet van Westerse machines in China. Becker gaf op de beurs een inkijkje in de export door de Chinese machinebouwers.

Want terwijl de binnenlandse markt voor omvormtechnologie dit jaar in China gekrompen is met 4,5 procent, steeg de export van machines buiten China met 25 procent. In zijn algemeenheid wordt dit toegeschreven aan de hogere kwaliteit van de machines. Chinese klanten vragen dat. ‘En door hun aanbod te verbeteren, kunnen Chinese producenten ook de internationale klanten meer tevreden stellen’, aldus Becker. Zijn ze daarmee een bedreiging? Valt wel mee, denkt de VDW. ‘Zelfs de Chinese marktleiders exporteren minder dan 15 procent van hun binnenlandse productie’, aldus Becker. Duitsland blijft exportkampioen met een marktaandeel van 18 procent.

Voorzichtig met investeren

Dit jaar hebben de Duitse machinebouwers in de plaatwerkindustrie last van de afzwakkende wereldhandel. De productie aan plaatwerktechnologie is met 10 procent afgenomen in de eerste helft van het jaar. Het aantal orders daalde met 8 procent, vooral doordat de Duitse plaatwerkbedrijven minder investeren (min 13%). Daarmee doet de sector het wel beter dan de totale werktuigbouwmachine-industrie in Duitsland. Die zag het aantal orders afnemen met 21 procent (19% in de Duitse markt). Dit heeft de sector te danken aan de persenindustrie die relatief stabiel is omdat de grote projecten in de automobielindustrie lange termijn projecten zijn. Plaatwerktechnologie is wel gevoeliger voor conjuncturele schommelingen. Daar zijn bedrijven momenteel voorzichtig met investeren, ziet de VDW.

Toenemende regelgeving

De lastechnologie heeft ook last van de economische onzekerheid, blijkt uit cijfers die ZVEI-Fachverband Elektroschweissgeräte presenteerde. Volgens Cornelius Eich, directeur ZVEI en secretaris-generaal van de Europese Power Tool Association, heeft deze sector in het tweede kwartaal de verkopen met 14 procent zien afnemen, echter nadat het eerste kwartaal nog een recordcijfer (44,6 miljoen) opleverde. Eich wees er verder nog op dat de sector in toenemende mate last krijgt van de strengere regelgeving zoals RoHS en REACH. Onder andere de toenemende administratieve eisen in de waardeketen spelen de bedrijven parten. Daarnaast constateert de branchevereniging dat de klanten strikter letten op CE-markering, vooral als ze machines van buiten de EU krijgen.