Actueel

‘Op elke beurs minstens een Bodor fiberlaser verkocht’

Machineverkoper Klaassen uit Enschede lijkt goud in handen te hebben met de Chinese Bodor snijmachines. De Chinese machine is beter geprijsd dan de traditionele fiberlasers, waardoor zij ook in het vizier komt van kleinere metaalbedrijven. Klaassen verkocht in zeven jaar tijd meer dan 160 exemplaren.

‘Er is geen beurs geweest waarop we geen Bodors verkochten’, horen we op de beursstand van Klaassen op de Nederlandse Metaaldagen in Den Bosch. Alhoewel het niet bepaald druk was, noteerde de machineverkoper tientallen prijsaanvragen. ‘Vorig jaar zijn er 39 fiberlasers van Bodor verkocht en nu zitten we voor dit jaar al op 21’, vertelt Jürgen Kroeze, salesmanager van Klaassen dat twee jaar geleden werd overgenomen door Voskamp Groep. 

Klaassen, met het alleenverkooprecht van Bodor in Nederland, heeft de Chinese machine sinds zeven jaar in haar portfolio. Het huwelijk kwam tot stand op initiatief van Kroeze, vertelt hij. ‘Klaassen was altijd gespecialiseerd in de zaagindustrie. Op een gegeven moment zijn we gaan kijken naar lasersnijmachines voor mkb-bedrijven met zes tot tien medewerkers voor wie de traditionele A-merk lasersnijders niet uit kan. Uiteindelijk ben ik zo acht jaar geleden bij Bodor beland. 

Prijs-kwaliteit

Zeven jaar geleden startte het bedrijf als exclusieve dealer van Bodor. De Chinese machines kampten in de begindagen met de nodige problemen, maar dat ligt volgens Kroeze inmiddels achter ons. Niet alleen de kwaliteit, maar ook het imago van Chinese machines is in de loop der jaren sterk verbeterd. ‘In het begin werd er laatdunkend gedaan over Chinese kwaliteit.’ Je ziet dat dat sterk bijdraait. Ook de kwaliteit van de machines is in orde.’

In zes jaar tijd verkocht het bedrijf meer dan 160 machines. Kroeze ziet een potentieel van 50 tot 60 machines per jaar. Het Chinese merk maakt inmiddels zestig procent van de omzet van Klaassen Machines uit. 

Nieuwe technologie

Vooral de laserscannercutter doet het goed. Bij deze technologie komt de laserstraal afgebogen binnen, waardoor de laserkop ook niet beïnvloed kan worden door bijvoorbeeld spiegelend materiaal. ‘Hierdoor reflecteert de straal niet naar de fiber en kunnen bijvoorbeeld ook materialen als aluminium, koper en messing probleemloos gesneden worden’, aldus Kroeze. 

Rectificatie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Bodor in samenwerking met Amada een technologie had uitgewerkt maar dat is onjuist. Amada was hier niet bij betrokken.

De redactie

Recent Posts

AI binnen de maakindustrie, wat is er mogelijk?

Tijdens de Maakindustrie Expo in Hardenberg was er ook aandacht voor AI. Voor de een…

1 dag ago

Kasteel Metaal best presterende bedrijf in metaalbewerking

Aeternus heeft een top 25 gemaakt met de best presterende metaalbewerkende bedrijven. Aan de top is…

1 dag ago

DeSpray tekent miljoenencontract met het Australische ARRG Waste

Het in Nederland gevestigde DeSpray Environmental tekende op de IFAT-beurs in München een langetermijncontract van…

1 dag ago

Reactie Koninklijke Metaalunie op Hoofdlijnenakkoord

Het Hoofdlijnenakkoord is gepresenteerd. Koninklijke Metaalunie is blij dat er duidelijkheid is. De nadruk op…

1 dag ago

Veiling waardevolle houtbewerkingsmachines – BE/NL

Industrieel veilinghuis Surplex veilt momenteel een 30-tal waardevolle houtbewerkingsmachines. De veiling bevat items van SCM,…

2 dagen ago

VNO-NCW: ‘Hoofdlijnenakkoord heeft terecht aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen’

‘Het Hoofdlijnenakkoord van de vier partijen heeft gerichte aandacht voor de reële zorgen van burgers…

2 dagen ago