Actueel

Komen ‘chips van de toekomst’ uit Eindhoven?

Om de digitale revolutie in de toekomst mogelijk te maken, moeten we chips ontwerpen en fabriceren die de toenemende hoeveelheid data aankunnen, waarvoor we ook hoogopgeleid talent moeten aantrekken. Deze ‘chips van de toekomst’ zouden hun oorsprong kunnen vinden in de Brainportregio.

Nanolab cleanroom van Einghoven University of Technology (Foto: Bart van Overbeeke)

Om de samenwerking te verbeteren, organiseert de Technische Universiteit Eindhoven samen met partners ASML, ASM, imec en NXP de eerste Eindhoven-South Korea Future Chips Academy voor zestig toptalenten van drie Zuid-Koreaanse universiteiten (KAIST, SKKU, UNIST) en de TU/e. Het initiatief vindt plaats van maandag 19 februari tot en met vrijdag 23 februari.

De studenten krijgen een vijfdaags onderwijsprogramma van wereldniveau voorgeschoteld op het gebied van halfgeleiders. Ze bezoeken onder meer verschillende belangrijke spelers in de Brainportregio.

De openingsceremonie vindt plaats op de TU Eindhoven op maandag 19 februari, met toespraken van ASML CEO Peter Wennink, TU/e Rector Magnificus Silva Lenaerts, plaatsvervangend Directeur Generaal Yvette van Eechoud van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Zuid-Koreaanse Ambassadeur Hyoung Chan Choe, Directeur Generaal Yong-Pil Lee, Professor Seunghyup Yoo van KAIST en Professor Jeroen Voeten als wetenschappelijk directeur van de academie. Later in de week krijgen de studenten de kans om de geavanceerde faciliteiten bij ASML, imec, ASM en NXP te bezoeken.

Uitwisseling van talent en kennis

De Eindhoven-South Korea Future Chips Academy is het eerste concrete initiatief dat voortkomt uit een recent opgezette samenwerking tussen Nederland en Zuid-Korea op het gebied van talent- en kennisuitwisseling in de halfgeleidersector. Hiervoor werd in december bij ASML in Veldhoven een intentieverklaring in de vorm van een Memorandum of Understanding ondertekend, tijdens een bezoek van de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol en koning Willem-Alexander.

Deze samenwerking onderstreept de prominente positie van de TU/e in het internationale onderzoek naar halfgeleiders en toekomstige chips. De TU/e behoort tot de internationale top in onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe en geavanceerde apparatuur, innovatieve chiptechnologie en -ontwerp, processen en materialen.

Zo vertegenwoordigden rector Silvia Lenaerts en professor Aida Todri-Sanial in december de universiteit tijdens een economische handelsmissie naar de Verenigde Staten om de banden met de Amerikaanse halfgeleiderindustrie aan te halen. Deze missie werd geleid door premier Mark Rutte, minister van Economische Zaken Micky Adriaansens en Vlaams minister-president Jan Jambon.

Versterking toppositie

Rector Magnificus Silvia Lenaerts: ‘Nu overal in de wereld zwaar wordt ingezet op semicon, is het belangrijk dat we er samen – de onderzoeksinstituten, overheden en industrie – voor zorgen dat de Brainportregio een van de meest relevante semicon innovatie-ecosystemen ter wereld is en blijft. Wij als universiteit zullen hier op verschillende manieren aan bijdragen; door onze toppositie in semicon research & development te behouden en te versterken, door bruggen te slaan tussen wetenschap en industrie, en door zeer gewild toptalent op te leiden.’

‘We zijn verheugd om medeorganisator te zijn van de Eindhoven-South Korea Future Chips Academy en om te helpen bij het faciliteren van de uitwisseling van talent en kennis in de geavanceerde halfgeleiderindustrie’, aldus ASML President en Chief Executive Officer Peter Wennink. ‘Al sinds de start van ASML veertig jaar geleden is onze relatie met de academische wereld sterk. Hetzelfde geldt voor onze banden met Korea. Met zijn sterke halfgeleiderindustrie is Korea belangrijk voor ASML. We gaan door met de groei van onze lokale organisatie in Korea en we werken nauw samen met onze klanten.’

Stefan De Gendt, fellow en directeur academische relaties bij imec: ‘De wereldwijde behoefte aan talent vereist grensoverschrijdende samenwerkingen. In de Eindhoven-South Korea Future Chips Academy werkt imec graag samen met de Technische Universiteit Eindhoven, ASML, ASM en NXP om Nederlandse studenten van de TU/e en Koreaanse studenten van SKKU, KAIST en UNIST kennis te laten maken met toonaangevende halfgeleider R&D en chipfabricageprocessen.’

De redactie

Recent Posts

Column Edse Dantuma: Industriële tij begint te keren, maar verschillen blijven groot

Het geduld van industriële ondernemers is de afgelopen periode flink op de proef gesteld. Een…

13 minuten ago

Ongelijk speelveld voor Nederlandse industrie door hoge industriekosten

Uit nieuw onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid blijkt nu onomstotelijk dat de kosten van elektriciteit voor…

3 uur ago

Nationaal Versterkingsplan voor aantrekken microchip-talent

Hans de Jong, voormalig president van Philips Nederland, gaat aan de slag als speciaal gezant…

21 uur ago

Innovaties in de oppervlaktetechnologie

Technologische innovatie, duurzaamheid en circulariteit in de branche van oppervlaktetechnieken zijn en blijven belangrijk. Ondanks…

21 uur ago

EMO Hannover van zes naar vijf dagen

De duur van EMO Hannover 2025, de beurs voor productietechnologie, wordt ingekort van zes naar…

22 uur ago

Dalende trend in loonafspraken zet door

In april 2024 kwamen nieuwe loonafspraken uit op gemiddeld 4,8 procent. Dit ligt in lijn met de dalende…

22 uur ago