Actueel

Column Joachim Driessen: Ongewenst gedrag

Onlangs werd ik geconfronteerd met een klacht van een adviseur van onze organisatie, dat één van mijn medewerkers een jonge medewerkster van het adviesbureau had aangeraakt en zij dit als ongewenst had ervaren (de medewerker had haar haren aangeraakt). Als er geen maatregelen zouden volgen, zou het adviesbureau haar werkzaamheden voor onze organisatie beëindigen. Wat nu?

Nu ben ik, behalve ondernemer, ook toezichthouder van het Instituut voor Sportrechtspraak (ISR), de organisatie, die voor de sportbonden het tuchtrecht organiseert. Naast dopingzaken, is ongewenst gedrag van coaches richting atleten, een hot topic geworden. De meesten herinneren zich wel de geruchtmakende turnkwesties en het vertrek van Marc Overmars bij Ajax.

Ik zou het dus moeten weten. Helaas is er voor het bedrijfsleven geen tuchtcollege, anders dan de rechter. We moeten het dus zelf oplossen en dat is niet eenvoudig. Wat is er immers precies gebeurd? Vaak is er niemand bij. En hoe ernstig was het? Als iemand iets als ongewenst ervaart, is het voor die persoon ongewenst. Of het ook naar de maatschappelijke normen onjuist gedrag is of zelf strafbaar hoeft niet hetzelfde te zijn. Voor de meeste melders is de drempel om te melden hoog, dus dat vereist serieuze aandacht. Een vertrouwenspersoon kan de melder helpen, maar voor het vervolg zijn wij toch echt zelf verantwoordelijk.

Als sprake is van een verdenking van maatschappelijk onaanvaardbaar of zelfs strafbaar gedrag is een zorgvuldige procedure essentieel. Daar hoort waardevrij hoor en wederhoor bij. Iedere sanctie die volgt zonder een zorgvuldig proces, zal door iedere rechter van tafel geveegd worden, dat hebben we zelfs bij het ISR zien gebeuren. Zo’n onderzoek zou ik altijd door een onafhankelijke derde laten uitvoeren, om elke schijn van bevoordeling te voorkomen.

In dit geval was de medewerker zo geschrokken en zich van geen kwaad bewust, dat we het aandurfden met een gesprek met de meldster, waarin hij zijn excuses aanbood. Ik hoop dat deze schrik genoeg is voor geen tweede keer.

Joachim Driessen,

onafhankelijk adviseur

Reageren?

E-mail: redactie@vraagenaanbod.nl

De redactie

Recent Posts

FME over coalitieakkoord: ‘Stabiel beleid is nodig om de technologische industrie te behouden’

FME is blij dat er na zes maanden formeren een regeerakkoord ligt en dat een…

3 uur ago

Stevast techniek: ‘Positief verrast’

Stevast Techniek uit Beilen is voor de tweede keer aanwezig op Maakindustrie Expo. ‘Vorig jaar…

7 uur ago

Ontmoeten relaties en zoeken naar personeel

Maakindustrie Expo in Evenementenhal Hardenberg is een tweedaags event (15 en 16 mei) voor de…

7 uur ago

Consolidatie in metaalbewerking zet door

Metaalbewerkende bedrijven kregen de afgelopen jaren veel voor hun kiezen, denk aan aanhoudende personeelstekorten, hoge…

1 dag ago

WBSO-steun leidt tot recordinvesteringen in innovatie

Nieuwe innovatieve technologie is het antwoord op uitdagingen op terreinen als veiligheid, zorg, verduurzaming en…

1 dag ago

Ultimatum zwaar werk-regeling verlopen, acties dreigen

Het ultimatum dat FNV, CNV en VCP het demissionaire kabinet hadden gesteld over het vroegpensioen…

1 dag ago